Süli János: rendszeresek a találkozók az orosz féllel a bővítés kapcsán

Óvatosnak, ugyanakkor kellően előrelátónak kell lennünk, megalapozott döntéseket kell hoznunk egy olyan környezetben, ahol elég nagy a bizonytalanság – mondta el Süli János, Paks polgármestere az új atomerőművi blokkok építését előkészítő városi gazdaságfejlesztési munkáról.

A Paksi Ipari Park Kft. 2014 év végén kapta feladatul az ipari park bővítését és az új atomerőművi blokkok építéséhez kapcsolódó városi feladatokat előkészítő munkacsoport felállítását. A szervezet dolga lesz egyebek mellett – ha a projekt olyan szakaszba lép –, hogy tárgyaljon az orosz féllel arról, hogy a szolgáltatások területén a lehető legtöbb feladatot helyiek vállalhassák, mondta el Paks polgármestere a TelePaks Televízió Közélet közelről című műsorában. Hozzátette: a környékbeli településekkel együttműködve szeretnék a beruházás során biztosítani, működtetni az élelmezési, az építési, a területtakarítási és a szelektívhulladék-gyűjtési feladatok mellett például a raktározást, illetve a szociális helyiségeket, hiszen ez lehetőséget biztosítana a kevésbé képzett munkaerő foglalkoztatására.

– Az a legfontosabb elvük, hogy a lehető legtöbb munka a régióban maradjon. Ha az építéssel kapcsolatos terheket itt kell elviselni, akkor a lehető legtöbb haszon a városé és a helyieké kell legyen – fogalmazott. Ahogy azt Süli Jánostól megtudtuk, rendszeresek a találkozók az orosz féllel, akik érdeklődnek a lehetőségekről, de még várnak a biztos feltételek kialakulására. Terveik szerint 2015-ben elkezdik a projekt helyi előkészítését. A tárgyalások minisztériumi szinten is elkezdődtek a lakótelep-fejlesztéséről, egy új lakópark építéséről, valamint az elkerülő út kialakításáról. Ezek a tervek elő vannak készítve, a város módosítja a helyi építési szabályzatot, ám a nagyságrendek, és hogy például hol milyen típusú lakásokra lesz szükség, menet közben fog kiderülni. A tervezett új Duna-híd megépítése a túlsó fél településeinek lehetőségeit is nagyban javítaná. Ahhoz, hogy ők is bekapcsolódhassanak az ütemterv szerint 2018-ban kezdődő építkezésbe, a folyami hídnak addigra állnia kell, folytatta a városvezető. (Aszódi Attila kormánybiztos nemrég Kalocsán úgy fogalmazott, hogy a kormány támogatja a híd megépítését – a szerk.)

– A döntéseinknek van bizonyos kockázata, hiszen a tervek pénzbe kerülnek, ahogy a tanulmányok és a kisajátítás is, de amíg nincs más döntés, mi úgy vesszük, hogy az erőmű megépül. Ugyanakkor úgy hozzuk meg ezeket a döntéseket, hogy az előkészített és a megvalósuló projektek később bármilyen térségfejlesztési terv esetén felhasználhatók legyenek. Óvatosan kell haladnunk, mert semmit sem adnak ingyen – fogalmazott a polgármester.

Sztruhár Sándor, a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetője. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök
Dr. Sztruhár Sándor, a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetője. Fotó: Kövi Gergő/Paksi Hírnök

Az ipari parkot nemcsak az erőmű-bővítési tervek miatt kívánják fejleszteni – erről már dr. Sztruhár Sándor beszélt. A területvásárlással kapcsolatban történtek előrelépések. Ha a város birtokába kerülnek az újabb telkek, indítani szeretnék közművesítésüket, mert élénk az érdeklődés a befektetők részéről, akik azonnal elfoglalható, infrastruktúrával felszerelt, zöldberuházáshoz szükséges területeket keresnek. Paks felkészül az igényekre, emelte ki az ipari park vezetője. A fejlesztéshez pályázatokon keres forrást a cég és a város. A Tolna Megyei Önkormányzat megyei terület- és térségfejlesztési programjában 31 milliárd forint uniós támogatás felett rendelkezhet. – Elértük, hogy ebben a programban a paksi ipari park és Paks gazdaságfejlesztése konkrét projektként van felsorolva. Elfogadás előtt áll az anyag, várhatóan az év második felében megjelennek a pályázati kiírások. Ennek keretében olyan fejlesztéseket fogunk megvalósítani, melyeket a park jelenlegi életszakaszában egyébként is megtennénk – mondta el Sztruhár Sándor. Várhatóan szintén az év második felében megjelennek az ugyancsak európai uniós, vállalkozásfejlesztési pályázatok is, ezen támogatásokat telephelyfejlesztésre és -bővítésre, a versenyképesség javításához szükséges eszközök beszerzésére és például képzések szervezésére fordíthatják majd a cégek. Mindezek mellett várhatóan születik egy olyan településfejlesztési megállapodás is, amely kifejezetten az erőműbővítés kapcsán felmerülő feladatok megvalósítására biztosít forrást: út- és intézmény-hálózatbővítésre, egészségügyi szolgáltatásfejlesztésre.

Fontos feladat a térség gazdasági szereplőinek felkészítése is, hangsúlyozta a cégvezető. A Paksi Ipari Park Kft. tájékoztató sorozat indítását tervezi a közeljövőben. A találkozókon az orosz féltől érkező információk mellett minden hasznos tudnivalóról tájékozódhatnak majd az érdeklődő vállalkozók, hogy a lehető legkisebb kockázat mellett növelhessék versenyképességüket, és fel tudják venni a versenyt az ország más tájáról érkezőkkel szemben.

Süli Jánostól megtudtuk: a jelenlegi információk szerint 5-7 ezer építőmunkás és több száz család érkezhet a térségbe, akiknek biztosítani kell az oktatási intézményeket, az egészségügyi ellátást, a sport-, kulturális- szórakozási- és szabadidős lehetőségeket. – Szeretnénk úgy fejleszteni a várost, hogy szebb épületeink legyenek, és Paks továbbra is szerethető, lakható, élhető legyen – hangsúlyozta.

Az ipari park részeként egy új szolgáltatóház és egy kamionparkoló mellett egy hűtőház építése is szerepel a városvezetés tervei között. Ha ennyi embert kell élelmezni, akkor szeretnénk, ha ez a vidék mezőgazdaságára építve történne meg. Ez lehetőséget adna a kisgazdaságok felzárkóztatása, és mire befejeződik az erőmű-beruházás, a létesítmény a tartósító iparág alapja lehetne. A hűtőházra épülhetne egy konzervgyár, megmaradna a falvak megtartó képessége és számos munkahely létesülne – ismertette a terveket Paks polgármestere.

A TelePaks Televízió Közélet közelről című adása itt is megtekinthető: