Idén nőuralom lesz a Gastroblueson

Magyar zenei, gasztronómiai, bor- és pálinkakülönlegességekkel jelent meg idén az European Blues Challenge-en a paksi Gastroblues Fesztivál. A Brüsszelben rendezett találkozón, amely a European Blues Union vagyis az Európai Blues Unió legfőbb eseménye, húsz ország húsz zenei formációja mutatta be produkcióját. A versenyen hazánkat képviselő Éles Gábor Trió egyedi hangzású előadását nagy taps fogadta. Gárdai Ádám, a paksi fesztivál egyik szervezője számolt be arról, hogy a zenekarokat az az Ian Siegal konferálta, aki már több alkalommal bemutatta zenei tudását a paksi fesztiválon. – Amikor a magyar formációt szólította színpadra, elmondta, hogy mennyire szereti hazánkat – mesélte.

A szervezeti és zenei programok mellett a hétvége harmadik fontos eseménye volt a Blues Market, ahol bemutatkozhattak a szervezet tagjai, az Európában a blues műfajában tevékenykedő fesztiválok, előadók, újságok, rádiók, menedzserek. Itt külön helyet kapott a Nemzetközi Gastroblues Fesztivál. – A tavalyi évhez hasonlóan a kiállítóhelyünknél szép számmal jelentek meg érdeklődők, a magyar zenei, gasztronómiai, bor és pálinkakülönlegességeknek is köszönhetően. Nagy sikere volt a paksi sillerbornak is – idézte fel Gárdai Ádám, aki szerint standjuk színvonalát az egyesület elnöke is rendkívül magasnak találta. Idén több standon követték a magyarok úttörő ötletét, s készültek kisebb ételkóstolókkal. Érdekesség volt egy horvát csokoládékészítő manufaktúra bemutatkozása, amely lemezjátszóval lejátszható csokoládélemezeket kínált. – A találkozó azon kevesek egyike, ahol lehetőség nyílik megfigyelni a műfaj nemzetközi trendjeit és tárgyalni az előadókkal és a fesztiválszervezőkkel – összegezte Gárdai Ádám.

A fesztiválalapító Gárdai György elmondta, hogy összeállt a 23. Gastroblues Fesztivál programja is, amelyen nőuralom várható. Napjaink egyik legelismertebb sztárja, Beth Hart örményországi fellépése után érkezik Paksra, hogy a július 5-én, vasárnap fellépjen a Gastroblues színpadán. Finnországból Ina Forsman, Svájcból Bettina Schelker érkezik, a hazai dívákat Keresztes Ildikó, Pleszkán Écska és Tóth Vera képviseli.
Gárdai György arról is beszélt, hogy szinte az utolsó pillanatban sikerült megszervezni Beth Hart fellépését. Mint kiemelte, ő nem a múlt és nem a jövő, hanem a jelen egyik legfényesebb csillaga a műfajban. – Olyan, mintha Janis Joplin reinkarnációja lenne – fogalmazott.

Az idei Gastroblues Fesztivál másik húzóneve a Jethro Tull egykori gitárosa, Martin Barre, valamint az amerikai Carl Verheyen, akit a közönség leginkább a Supertramp gitárosaként ismer. Verheyen műsorához csatlakozik a hat saját albummal rendelkező svájci gitáros-énekes Bettina Schelker, aki nem mellesleg profi bokszoló is.

Az elmúlt években az énekesnők – az amerikai Dana Fuchs és az angol Chantel McGregor – üde színfoltot jelentettek az ESZI Sportcsarnok színpadán. Idén a finn Ina Forsman is erősíti a női nem jelenlétét, két alkalommal is színpadra lép a legjobb finn zenészekből álló Helge Tallqvist Band kíséretével.
A hazai felhozatalból Gárdai György kiemelte az idén 60. születésnapját ünneplő Varga Jánost, akinek „Szívvel, lélekkel” című műsorában saját együttesei, a Varga János Project, a Mediterrán Combo és a Zig-Zag Company lépnek színpadra. A Pleszkán Écska nevével fémjelzett Soulbreakers Tátrai Tibort hozza el vendégművészként, a minap Brüsszelben is színpadra lépett Éles Gábor Trió vendége pedig Tóth Vera lesz, akivel a templomi koncerten is fellépnek. Tátrai Tibor Szűcs Antal Gáborral közösen is fellép a Latin Duóval. Keresztes Ildikót pedig csakúgy, mint pár évvel ezelőtt, a Póka Egon Experience kíséretével hallhatja a paksi közönség.
Gárdai György arról is tájékoztatott, hogy Paks Város Önkormányzata, amely a kezdetektől a rendezvény főszponzora, további támogatásáról biztosította a fesztivált, amelynek egyéb hagyományos programjait, a főzőversenyt, a borbarát találkozót és a fesztiválfocit is megrendezik július elején.