A nukleáris ipar kommunikációs szakemberei cseréltek eszmét

Nukleáris területen dolgozó kommunikációs szakemberek számára szervezett háromnapos workshopot az atomerőmű látogatóközpontjának kollektívája a WANO moszkvai központjával közösen. Simon Zoltán, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs munkatársa azt mondta, hogy ez volt az első ilyen jellegű, témájú találkozó, ami a WANO partnerségével valósult meg. Több mint ötvenen érkeztek a találkozóra a világ minden tájáról Irántól Angliáig, köztük a nukleáris kommunikáció egészével foglalkozók csakúgy, mint látogatóközpontok vezetői. A cél az volt, hogy megoszthassák egymással a felgyülemlett tapasztalatokat és hosszú távon működő szakmai kapcsolatokat építsenek ki. Éppen ezért nem a plenáris előadásokat, hanem a műhelymunkát részesítették előnyben és nem mindent kiveséző prezentációkat tartottak, hanem vitaindító gondolatokat vetettek fel, majd vitattak meg.

Dr. Kovács Antal a csütörtöki zárónapon éppen egy ilyen témát, a társadalmi felelősségvállalást vetette fel. Mint mondta, az atomerőmű széleskörű karitatív tevékenysége során mindig kérdésként merült fel, hogy kell-e, illik-e beszélni erről, hogy milyen területek – például a sport, oktatás, tudomány – mellé álljon támogatólag az atomerőmű, illetve mi a helyes arány a helyi és országos szerepvállalás terén. Az atomerőmű kommunikációs igazgatója szerint jó alkalmat adott a munkaértekezlet a technikák, jó gyakorlatok átadására, hiszen „minden társadalom kicsit más, de az atomerőművel kapcsolatos fenntartások, kérdések hasonlóak”.
A Roszatom Nukleáris iparági információs központjának vezérigazgató-helyettese Jevgenija Mikhina szerint is fontosak a tapasztalatcserék, a máshol bevált gyakorlatok megismerése. Ő egy különböző korosztályú gyerekek számára fejlesztett látogatóközpontról készült prezentációval és még számos más ötlettel érkezett a paksi workshopra.

– Egyértelműen és egyöntetűen pozitívak a visszajelzések – összegezte a program végén Simon Zoltán, hozzátéve, hogy a WANO Moszkvai Központjának képviselője, Dmitrij Jablokov külön kiemelte, mint kiváló kommunikációs eszközt, az Atomenergetikai Múzeumot.