Tizenegymilliárdnyi fejlesztést tett lehetővé az erőmű alapítványa

Valamivel kevesebb mint kétmilliárd forint pályázati forrást juttatott a paksi atomerőmű környezetében lévő településeknek alapítása óta a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. A források zöme pályázati önerőként szolgált, ily módon 11 milliárd forint fejlesztést tett lehetővé két megye negyvenegy településén – összegezte Mittler István, az alapítvány kommunikációs megbízottja annak kapcsán, hogy a kuratórium Pakson tartott ülésén elfogadta az idei költségvetési és kommunikációs tervet, valamint a múlt évi, illetve az alapítástól mostanáig eltelt időszakra vonatkozó beszámolót. Mittler István úgy tájékoztatott, hogy az alapító okirat szerint az alapító MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2011-2014. között évi 500 millió forintot bocsátott az alapítvány rendelkezésére.

Négy év alatt összesen 252 pályázat érkezett a kuratóriumhoz, amely 169 igényt támogatott. Az odaítélt több mint 1,9 milliárd forint az alapításkor meghatározott szándék szerint a térség ellátásának javítását szolgálta, de 35 munkahely születését is segítette.

Arról, hogy a jövőben lesz-e pályázati lehetőség, Mittler István nem tudott tájékoztatást adni. Ez a kérdés azokon a lakossági fórumokon is felmerült, amelyeket az atomerőmű kapacitásfenntartása kapcsán rendeztek az elmúlt hetekben. A téma kapcsán legutóbb Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter biztatóan nyilatkozott.