Helyszíni szemlén járt a fővállalkozó cég vezetője

Pakson, a leendő blokkok építési területén jártak kedden délután az orosz fővállalkozó Atomsztrojexport – Nyizsnij Novgorodi Atomenergoprojekt (ASE-NIAEP) vezetői, képviselői. A látogatásra az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., valamint a Miniszterelnökség munkatársaival tartott negyedéves munkaértekezlet keretében került sor – számolt be az MTI emlékeztetve rá, hogy a reaktorok tervezése és a telephelyvizsgálatok előkészítése párhuzamosan zajlik.

A 2014 decemberében aláírt fővállalkozói szerződés értelmében idén januárjában megkezdődött a két új paksi reaktorblokk tervezése, az építés előkészítése. Ennek keretében szükség van többek között az új blokkok terveinek helyszíni adottságokhoz való adaptálására és az engedélykérelmek előkészítésére. A jelenleg is zajló folyamatot az elmúlt 4 hónapban számos szakértői szintű konzultáció segítette.
Az orosz fővállalkozó Atomsztrojexport – Nyizsnij Novgorodi Atomenergoprojekt (ASE-NIAEP) és a megbízó MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., valamint a Miniszterelnökség munkatársai április 28-án, kedden délután második alkalommal tartottak negyedéves értékelő megbeszélést.

A munkaértekezlet keretében Paksra látogatott Valerij Limarenko, a fővállalkozó cég vezetője, akit Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos fogadott.
A szakemberek a megbeszéléseket követően felkeresték az atomerőmű új blokkjainak jövőbeni építési területét, valamint megtekintették a felvonulási területet is. A tervezési alap meghatározásához szükséges telephelyvizsgálatok előkészítése is folyamatban van, a helyszíni vizsgálatok hamarosan megkezdődnek.