Elismerést kapott Brüsszelben a paksi atomerőmű

Elismerést kapott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az elmúlt három évben végzett munkájáért azon a brüsszeli találkozón, ahol az atomerőművet üzemeltető európai országok bemutatták, hogy a fukusimai baleset után elhatározott intézkedések végrehajtásában milyen előrehaladást értek el – derül ki a hivatal honlapján közzétett tájékoztatóból. Ahogy arról az MTI beszámolt, a fukusimai baleset után az atomerőművek külső veszélyekkel szembeni ellenállásának értékelését célzó stresszteszteket minden, atomerőművet üzemeltető európai uniós tagállam, valamint Ukrajna és Svájc is elvégezte 2011-ben. A magyar nukleáris blokkok már ezen a próbán is sikeresen szerepeltek európai összehasonlításban, nagy biztonsági kockázatot jelentő hiányosságot nem tárt fel a vizsgálat. A biztonság további javítását szolgáló intézkedési terv is elnyerte az európai szakmai közösség tetszését, gyakorlatilag kritika nélkül elismerték a magyar szakemberek munkáját – közölte az OAH honlapján.

A múlt heti brüsszeli találkozón az elhatározott intézkedések végrehajtásának helyzetét vizsgálták. Az ehhez készített jelentést 2014 decemberében küldte ki Magyarország az Európai Bizottságnak. A felülvizsgálók nem tettek észrevételt a jelentéshez, illetve két intézkedést jó gyakorlatként értékeltek, ami kiváló eredménynek tekinthető – áll az OAH tájékoztatásában.

Az OAH továbbra is azon dolgozik, hogy a jobbító intézkedések előkészítésének, végrehajtásának felügyeletével hozzájáruljon a lakosság és a környezet biztonságának növeléséhez, a környezetkárosító folyamatok kialakulásának hatékony megelőzéséhez – áll az Magyar Távirati Iroda hírében.