Szorosabbá teszik a tudományos-szakmai együttműködést Péccsel

Pécs lehet az atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó szakemberképzés egyik bázisa: a Pécsi Tudományegyetem ugyanis erre a célra félmilliárdos pluszforrást kapott. A pecsma.hu számolt be arról, hogy újabb félmilliárdos kormányzati támogatásban részesül az intézmény. A forrást a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapból kapják és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel már meglévő együttműködés még szorosabbra fűzésére használják fel.

A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztérium hirdette meg azzal a céllal, hogy az állami felsőoktatási intézmények konkrét célhoz kötött strukturális átalakítását segítse. Elbíráláskor feltétel volt, hogy a tervezett átalakítások minőségi változással, a kutatás-fejlesztési bevételek növekedésével és további racionalizálással járjanak együtt.

Kottász Gergely, a PTE sajtósa úgy tájékoztatott, hogy az egyetem a mostani összegből erősítené a paksi atomerőművel 2013-ban létrejött tudományos-szakmai együttműködést, azaz pécsi oktatók és kutatók részvételével szakértői programok indulhatnak az egyetem és a paksi nukleáris telephelyen végrehajtandó feladatokért felelős szervezetek között. Az együttműködésben a PTE több kara is érintett, így a természettudományi, a közgazdaság-tudományi, az egészségtudományi, műszaki és a társadalomtudományi fakultás is.

A bővítés számos tudományterületen előmozdíthatja a kutatásokat, így egyebek mellett szeizmológiai, meteorológiai, energetikai, sőt társadalompolitikai projekteket is elősegíthet. Így a kiemelt jelentőségű állami beruházás lehetőséget ad a pécsi egyetem tudományos és szakmai műhelyei számára, a Szentágothai Kutatóközpont pedig alkalmas környezeti és társadalmi vizsgálatok elkészítésére és a folyamatos szakemberképzésre.