Egyeztetés Lázárral: rövidesen döntés születik a hiányzó támogatásokról

A támogatások helyzetéről és a bővítéssel kapcsolatos társadalmi tanács létrehozásáról is tárgyalt Lázár János és Süli János, akit a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap hivatalában fogadott. Paks polgármestere a találkozóra pontos kimutatással érkezett arról, hogy az atomerőmű, illetve az MVM támogatásai közül helyi és régiós szinten mely források kerültek elutasításra vagy maradtak függőben az utóbbi időben. Ezek közül is kiemelt figyelmet kaptak azok a források, amelyeknek hiánya már most működési nehézséget okozhat. – Érintett az Atomerőmű és a Paksi Sportegyesület, a szekszárdi sport és a helyi média támogatása, valamint a Gastroblues fesztivál – mondta Süli János hozzátéve, Lázár János ígéretet tett, hogy a lehető legrövidebb idő alatt elbírálják az igényeket és hozzárendelik a szükséges forrásokat. – A sürgető tételek listája is mintegy 400 millió forintos – hangsúlyozta Süli János, ami többek között a sportegyesületek napi működését, versenynevezéseit veszélyezteti.

Június derekán, Pakson alakulhat meg az a társadalmi tanács is, amelynek létrehozásáról még május közepén döntött a kormány. A grémium a paksi bővítéssel kapcsolatosan a negyvenegy környékbeli település képviselő-testületének és országgyűlési képviselőinek bevonásával, Paks polgármesterének vezetésével jön létre. Az alakuló ülésre várhatóan Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is eljön, mondta Süli János. A testület működéséről és pontos feladatairól is ekkor, az alakuló ülésen döntenek. Amint Paks polgármestere leszögezte: a tanács létrehozásával operatívvá tehető a negyvenegy település és a kormány közti kommunikáció és koordinálhatóak azok a térségfejlesztési elképzelések, amelyekre a magyar–orosz szerződés nem tér ki. A kormány a testület számára, az érintett települések fejlesztésére idén egymilliárd forintot biztosít.

Amint Süli János elmondta, az alakuló ülés alkalmával Lázár János arra is alkalmat kerít, hogy találkozzon az erőmű vezetésével és az érdekvédelmi szervekkel is. – A régió szempontjából fontos az atomerőmű és a bővítési tervek körüli nyugodt légkör – szögezte le a polgármester.