Lisztmajerné Fritz Mariann és Szabó Klára kapta a Gyermekeinkért Díjat

Lisztmajerné Fritz Mariann és Szabó Klára kapta idén a város által alapított Gyermekeinkért Díjat. Az elismeréseket a Csengey Dénes Kulturális Központban rendezett péntek esti ünnepségen vehette át a két díjazott.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Lisztmajerné Fritz Mariann a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán szerzett diplomát 1979-ben. A diploma megszerzése óta tanítóként dolgozik. Kezdetben a paksi II. Számú Általános Iskolában tanította írni, olvasni, számolni a gyerekeket, majd a IV. Számú Általános Iskola megnyitásakor ott folytatta pályafutását. Az iskola megszűnése után a jelenlegi munkahelyén, a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tanít, áll a méltatásban. Munkájában mindig nyitott az új ismeretek megszerzésére, alkalmazására. Ezt bizonyítja, hogy a számítástechnika elterjedésével különböző tanfolyamokon vett részt, a megszerzett tudás és képesség birtokában mind a gyerekek körében, mind pedig kollégái körében különböző számítástechnikai tanfolyamokat tartott, bővítette tudásukat. Az interaktív tábla megjelenésekor saját szorgalomból megszerezte a hozzá kapcsolódó tudást országos szintű tanfolyamokon. Ezeknek az ismereteknek a birtokában képes a gyerekeket XXI. századi technikával oktatni, nevelni. Kulturális nevelő munkájaként évente több alkalommal hétvégenként Országház-, színházlátogatást és kirándulásokat szervez az osztályának. Megtanulta és egyben oktatja diákjait az origami művészetére. Ehhez, kolléganőjével közösen, elkészítették az első origamis ABC könyvüket és munkafüzetüket, melyet országos szinten a Dinasztia Könyvkiadó népszerűsített. A Kaposvári Egyetem „Olvass el!” című online vetélkedőjén, amire határon innen és túlról jelentkeztek 4-5. osztályos általános iskolai tanuló. I. helyezést ért el diákjaival a 2012/13. tanévben.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Szabó Klára a Paksi Vak Bottyán Gimnázium igazgatóhelyettese, magyar nyelv és irodalom, történelem, társadalom és állampolgári ismeretek szakos középiskolai tanár. Első egyetemi diplomáját 1983-ban Szegeden, a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar nyelv és irodalom–történelem szakon szerezte, áll a díjazott méltatásában. 2004-ben ELTE BTK társadalom és állampolgári ismeretek szakon újabb diplomát, majd pedagógus szakvizsgát kapott. Szakmai ismereteit folyamatosan bővíti, 1995-től a paksi Vak Bottyán Gimnázium tanára, osztályfőnök, munkaközösség-vezető, a tudományos diákkör vezetője, érettségi vizsgaelnök, 2005-től pedig nevelési igazgatóhelyettes, 2015 január 1-jétől mestertanár és szaktanácsadó.
Innovációs tevékenysége több területen is jelentős: a gimnázium humán programjának bevezetése a nevéhez fűződik, a komplex órák kidolgozását is ő irányította, melyek a tantárgyközi ismeretek bővítését célozzák meg a projektmódszer alkalmazásával. Volt tanítványok, egyetemi hallgatók hospitálnak nála és végzik tanítási gyakorlatukat, de elősegíti kutatásaikat is tanulócsoportok bevonásával. Pályázatok és egyéb lehetőségek felkutatásával és közvetítésével ösztönzi a kollégák és a tanulók továbbfejlődését. Tehetséggondozó munkája mellett a leszakadók, ill. a hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű diákjaink felzárkóztatására is sok időt fordít. Tanulmányi és egyéb versenyeken, pályázatokon diákjai kiemelkedően szerepelnek. Igazgatóhelyettesként kevés szakórája van, így elért eredményei különösen figyelemre méltóak.