Az erőműnek nem, a hajózásnak gond a Duna vízszintje

Habár igen alacsony a Duna vízszintje, és meleg a víz hőmérséklete, az atomerőmű hűtővíz-ellátásában, így működésében nincs fennakadás. A vízügyi hatóság jelzése szerint a folyó Paksnál 16 centiméterrel haladja meg a nullszintet. Ez – ahogy a szakemberek mondják – relatív adat, az abszolút értéket a Balti-tengerhez viszonyítják. A paksi nullpont 85.380 méteren van a tengerszinthez mérten. A folyó vizének hőmérséklete 24 fok alatt van.

Dr. Kovács Antal elmondta, hogy a Duna alacsony vízszintje esetére készült intézkedési terv alapján naponta ellenőrzik a megadott pontokon a folyóba visszabocsátott víz hőmérsékletét. Minden korlátozást betartottak és be is tartanak, amit természetesen igazolni is tudnak. Az erőmű kommunikációs vezetője azt mondta, hogy nem számolnak azzal, hogy bármilyen korlátozásra szükség lesz. A Duna vízhozama nagyjából 1370 köbméter másodpercenként, de még így sem éri el a 10 százalékot az a mennyiség, amit a hűtéshez kivesznek. Ez négyblokkos működés esetén valamivel több, mint 100 köbméter másodpercenként. Most azonban három blokk termel csak áramot, a kettes blokkon az évente esedékes karbantartási munkákat végzik. A főjavítás az ütemezés szerint szeptember első napjaiban ér végét.

Az atomerőmű az ország legnagyobb vízfogyasztója, az éves vízfelhasználása körülbelül 2,5 és 3,1 milliárd köbméter között mozog. Az atomerőmű vízkivételi művét az előző száz évben mért legalacsonyabb értéket figyelembe véve tervezték és építették meg, de akkora tartalékkal, hogy még az sem okozott gondot, hogy ez a rekord mindjárt a következő évben megdőlt.

Az alacsony vízszint komoly nehézségeket okoz a folyami szállításban. A Sygnus Kft. ügyvezetője, Németh Tamás úgy becsüli, hogy harmadannyi szállítás történik a Dunán, mint egyébkor. Azok a hajók, amelyek közlekednek, kisebb terheléssel járnak, emiatt a fajlagos költség magasabb, elállnak a megrendelők a szállítástól. Ha nem javul a helyzet, raktározási gondokkal kell megküzdeni, hiszen a tárolók tele vannak búzával, árpával, repcével, nem lesz hely a napraforgónak, kukoricának. Németh Tamás szerint a termelőknél és az egész szállítási láncban komoly károkat okoz, ha nem normalizálódik a helyzet, ehhez azonban a Duna vízgyűjtő helyein komoly csapadékra van szükség.