Elhunyt Szentesi Alajos

Elhunyt Szentesi Alajos, Lala bácsi, Paks első szakképzett, egyetemet végzett testnevelő tanára, a város sporttörténésze. A Pro Urbe-díjas pedagógustól a Kernné Magda Irén által összeállított életrajzzal búcsúzunk.

Pakson született 1924. január 28-án. Az elemi iskolát Pakson, a tanítóképzőt Kalocsán, a Testnevelési Főiskolát 1948-ban Budapesten végezte. Atlétikában középiskolásként és főiskolásként is országos bajnokságok élvonalában versenyzett. 1944-től a paksi polgári iskolában is tanított, majd 1949 októberétől a paksi Kereskedelmi Iskolában, illetve a jogutód paksi gimnáziumban dolgozott nyugdíjba vonulásáig, 1992-ig. Múlhatatlan érdeme, hogy fiatal tanárként a sportkedvelő paksi diákokkal megismertette és megszerettette a kosárlabda sportágat, és 44 évig dolgozott kosárlabda edzőként. Emellett a Testnevelési Főiskolán az atlétika, kosárlabda, labdarúgás sportágakban is megszerezte az edzői képesítést. Tanítványai évtizedeken keresztül több sportág országos bajnokságán értek el érmes helyezéseket. Sportvezetőként tevékenyen vett részt a megye és a paksi járás különféle szakosztályi vezetőségében. Tanári, sportvezetői munkásságáért több kitüntetést kapott, legutóbb 1999-ben Paks Város Önkormányzata Pro Urbe Paks díjjal tüntette ki. 2011-ben átvehette a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete és a Magyar Olimpiai Bizottság Matolay-életműdíját. Mindennapi feladatainak ellátása mellett rendszeresen publikált, írásai a testnevelés területének módszertani problémáiról, a település sportjáról, híres régi sportolóiról folyamatosan jelentek meg a Sportélet, a Sport és Testnevelés, a Kosárlabda című szaklapokban, a Tolna megyei Népújságban és a Paksi Hírnökben is. Sporttörténeti tanulmányai számos kötetben megjelenve, eredményekkel gazdagon dokumentálva örökítik meg a városi és a középiskola sporttörténetét.

Kötetei: A paksi középiskola sportkörének története, 1945-88. Jámbor Pál Társaság, Paks, 1992; Az iskolai sportkör fél évszázada. in: A Paksi Vak Bottyán gimnázium jubileumi évkönyve; A paksi kosárlabda története: 1948-1998. PAV, 1998; A paksi labdarúgás története, PAV, 2001; Paks város sportélete, in: Várossá válni… Paks, 2001.