Új módszerrel próbálkoznak a trükkös csalók

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság trükkös csalók egy új módszerére hívja fel a figyelmet. A csalók az időskorú áldozatokat az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek tőlük. Ürügyként sürgősen visszafizetendő hitelre hivatkoznak, vagy arra, hogy fogságban vannak, és csak pénzért cserébe engedik szabadon őket.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik: a csalók általában felkészültek és a sértett bizalmának elnyerésére olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Ezért ne beszéljenek idegenek előtt nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát. Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék.

Ha bármi gyanúsat észlelnek, értesítsék a rendőrséget a 112-es számon.