Csalókra figyelmeztet a rendőrség

A tűzifával kapcsolatos csalások veszélyére hívja fel a figyelmet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a fűtési szezon közeledtével. A csalók általában teherautóval házalnak és olcsó tűzifát kínálnak. A tüzelőt házhoz viszik ugyan, de a megrendelt mennyiségnél jelentősen kevesebb vagy sokkal rosszabb minőségű fát szállítanak le. Előfordulhat, hogy lopásból származó fát értékesítenek, amit később a rendőrség lefoglalhat.

Fontos, hogy megbízható forrásból vásároljanak tüzelőt és a vásárlás részleteit mindig pontosan tisztázzák, kéri a rendőrség felhívása, ami kitér arra is, lényeges, hogy a megrendelésben erdészeti vagy sima köbméter szerepel, ugyanis a kettő között jelentős különbség van. Tisztázzák azt is, hogy milyen fajtájú a fa, illetve, hogy rönk vagy ömlesztett formában szállítják. A megrendelést és az árat rögzítsék írásos formában is. Tisztázzák azt is, hogy a szállítás, valamint a rakodás költségét az ár tartalmazza-e, vagy azt külön kell megtéríteni. A leszállított mennyiséget mérjék le, arról kérjenek számlát.

Az idős személyek a tüzelő beszerzéséhez kérjenek segítséget hozzátartozóiktól vagy a helyi erdésztől. A beszerzett tüzelőt tárolják zárt, biztonságos helyen. Kellő körültekintéssel elkerülhető hogy bűncselekmény áldozataivá váljanak, áll a rendőrségi közleményben.