Sokba kerül a jogosítvány

Alig kezdtük meg a beszélgetést, két szülő lépett Laszlóczki László autósiskola-vezetőhöz, aki interjúnkat megszakítva készségesen válaszolt a felmerülő kérdésekre, panaszokra. Utóbbiakból van bőven, azonban nem az autóvezetői tanfolyamot illetően. Mint kiderült, a minap nem engedték vizsgázni két gyermeküket, mert nem tudták felmutatni a személyi igazolványukat. A gond csak az, hogy nincs, illetve a vizsga időpontjában nem is volt nekik. Az ikrek ugyanis, akik kismotorra szeretnének jogosítványt, alig töltötték be a 14. életévüket. A diákigazolványuk érvényes és elégséges is volt eddig, a születésnapjuk után pedig nem csináltattak azonnal személyit.08

– Elsikkadt a lényeg, az oktatók és a tanulók dolgát is megnehezíti a bürokrácia, már nem az a fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeket rendesen vezetni, hanem az, hogy rendben legyenek a papírok – mondja Laszlóczki László, aki ’86 óta vezeti autósiskoláját. Tanfolyamot hirdetnie nem kell, folyamatosan cseng a telefon, jószerivel szünet nélkül indulhatnak a kurzusok. Indulhatnak, ha van elég oktató, ugyanis 7500-ról körülbelül 3500-ra csökkent az országos oktatói névjegyzékben regisztrált oktatók száma. Emiatt Budapesten 3-4 hónapot is várni kell, míg egy sikeres KRESZ-vizsga után volán mögé ülhet az ember. Ennek legfőbb oka, mondja Laszlóczki László, hogy az oktatókra a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb adminisztrációs terhet róttak. Évenként hatósági vizsgát kell tenni, a tanfolyami oktatás alatt pedig szigorú számadást kell vezetniük. Minden hónapban rögzíteniük kell az előző havi teljesítést, az órák és a megtett kilométerek számát, a tanulók adatait és azt, a diákok mikor, mennyit és hol vezettek. A vezetési kartonokat külön hatóság iktatja.

– A vezetési óra kezdetén és végén jegyzőkönyvet kell felvenni a kilométerállásról, amit a tanuló is aláír – ezt már Leveles János, a Duna Autósikola vezetője meséli, aki szintén túlszabályozottnak ítéli a rendszert. Azt mondja, nyáron rengeteg a diák és kevés az oktató, télen azonban csökken a jelentkezők száma. Nekik sem könnyű, utal a tanulókra, hiszen a tananyag is sokat változott az elmúlt években. Rengeteg új kérdés került a tesztbe, a korábbi kétezer helyett nyolcezerre duzzadt a kérdések száma. Ahhoz, hogy sikeres legyen a vizsga, rengeteg gyakorlás kell, mondja egy tanuló, aki arra panaszkodik, hogy a KRESZ-kérdések egy jelentős része életszerűtlen, és anélkül tartalmaz műszaki pontokat, hogy a tanuló egy percet is autóban ült volna. Igaz, a vizsgára ma már otthon, az interneten is lehet gyakorolni, azonban az elektronikus felület olykor túlterhelt, nem lehet bejelentkezni, gyakran lefagy vagy éppen a kérdéseket nem mutatja, mondja. A jogosítványszerzés tematikájában is történt változás a korábbiakhoz képest. A tanpályás rutinvizsgát eltörölték, a KRESZ után azonnal a forgalmi képzés következik. Ott 29 óra vezetést és 580 megtett kilométert kell teljesíteni a tanulónak. A diákoknak 14 órát kell vezetniük városban, négy órát közúton, két órát sötétedés után és mindezt megelőzően 9 óra az alapozó felkészülés. A jogosítványt nagyjából két és fél hónap alatt szerezhetik meg az újsütetű vezetők mintegy 170 ezer forintos tanfolyami és vizsgadíjjal, amennyiben minden szakasz zökkenők nélkül zajlik – ez a jelenlegi jogszabályi környezetben nem csupán a diákok és oktatók lelkiismeretén múlik, vallják a paksi autósiskolák vezetői.