Szép emlékeket idéztek a gimnázium falai között

Nem volt szükség rábeszélésre, az első hívó szóra jöttek az öregdiákok fellépni, kiállítani és a közönség soraiba is a Paksi Vak Bottyán Gimnázium alapításának hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre. Egykori és mai tanárok, diákok beszélgettek a folyosókon, tantermekben, a díszudvaron, felidézve azt a sok-sok emléket, ami összeköti őket egymással és az iskolával. – A középiskolai évek nekem az alapokat jelentik. Emlékezetesek a történelemórák, több pedagógus volt rám nagy hatással, de ami igazán ide köt, az a közösség ereje. – mondta Szabó Péter, aki ma igazgatóhelyettes alma materében. Nincs egyedül. A tanári karból többen itt érettségiztek, közöttük Takács Éva is, akinek szintén meghatározóak voltak a gimnáziumi évek. Mint elmondta, nagyon furcsa számára, hogy tanár abban az iskolában, ahol érettségizett. Nagyon szeretett ebbe a gimnáziumba járni, jó volt az osztályközösségük, és kiváló tanároktól tanulhatott, akik elindították pályáján. Itt volt gimnazista Bodajki Boglárka is, aki elmesélte, hogy kedvenc tanáruknak egyszer élő nyulat ajándékoztak húsvétra és azt is, hogy természetesen nem telt el az a négy esztendő diákcsínyek nélkül. Az érettségi után régi népi fazekasságot tanult Bonyhádon, s most a jubileum alkalmából, az elmúlt 10-15 évben végzettek munkáiból nyílott kiállításra hozott ízelítőt alkotásaiból. Kiállító volt Kozma Gábor is, akinek gyermekkori álma vált valóra, azzal hogy építészként dolgozik, mégpedig Pakson. Nagyon sok szép emléket őriz a gimnáziumi éveiből, akkor ismerte meg feleségét, akivel egy osztályba járt. Az elmúlt tíz esztendő emlékeit volt és jelenlegi diákok, valamint a tantestület segítségével jubileumi évkönyvben gyűjtötték össze, amelyet az ünnepi délután nyitányaként mutattak be. A könyvbemutatót és a volt diákok tárlatának megnyitóját követően a díszudvarra invitálták a megjelenteket, ahol köszöntőt mondott Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, Tell Edit, Paks alpolgármestere, aki maga is Vak Bottyán-os diák volt, és C. Szabóné Kocsiczki Ilona, az iskola igazgatója is. Az esten aztán átadták a Vak Bottyán Gimnáziumért Emlékérmet, amelyet kerek évfordulók alkalmával olyan egykori gimnazisták is megkaphatnak, akiknek életpályája figyelemre méltó, jó példa. Ebben az elismerésben részesült posztumusz Bencze Barnabás tanár, képzőművész, helytörténész, dr. Felföldi Ferenc belgyógyász, osztályvezető főorvos, dr. Kiszl Péter az ELTE Könyvtár-és Információtudományi Intézetének igazgatója, tanszékvezető, egyetemi docens, Mittler István, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője és Kanczler István pedagógus, cselgáncsedző. Színpadra szólították C. Szabóné Kocsiczki Ilonát is, akinek díjazására titokban készültek, így teljes volt a meglepetés. Az ünnep zárásaként a gimnázium egykori és jelenlegi diákjai adtak műsort.

A jubileum áthatja az iskola teljes 2015/16-os tanévét. Pályázatot hirdetnek két területen „70kedünk” címmel, a nevezők filmet készíthetnek, illetve fotópályázaton vehetnek részt. A magyar kultúra napjához kapcsolódó Bottyán-pályázatot pedig új témakörrel bővítve rendezik meg, a pályázók az iskola névadójáról szóló vagy a gimnáziumban végzett, híres paksiak életútját feldolgozó pályamunkával is jelentkezhetnek.

1945 előtt Pakson nem volt középiskola, bár létesítésének gondolata az 1910-es évektől többször felmerült. Végül 1945. július 3-án az akkori képviselő-testület, teljes egyetértéssel mondta ki, hogy szükségesnek tartja kereskedelmi középiskola létrehozását Pakson. Átmeneti megoldásként a döntést követő szeptemberben megkezdték az Anna utcai Szeniczey-kúria rendbetételét, a lakosság pénzadományokkal segítette a munkát. A kultuszminiszter a kereskedelmi- és szövetkezetügyi miniszterrel egyetértésben 1945. szeptember 13-án kelt rendeletével engedélyezte az iskolát, átmenetileg „Állami Kereskedelmi Középiskola Előkészítő Tanfolyam” elnevezéssel, egyben megengedte a lányok és fiúk együttes oktatását is. Az ünnepélyes tanévnyitó szeptember 30-án volt, 99 tanulóval. Az első érettségi vizsgák idején az intézmény neve már Állami Kereskedelmi Középiskola volt, majd a tizedik évfordulón vette fel a Vak Bottyán nevet. Az új névvel először közgazdasági technikumként működött az iskola, az első gimnáziumi osztályt csak 1955-ben indították. A jelenlegi épületet 1964 őszén vették birtokba.1971. szeptember 1-jétől a paksi gimnázium évfolyamonként 2 osztállyal, összesen 8 gimnáziumi osztállyal folytatta működését. Az 1970-es évek első felében a tárgyi és személyi feltételek fejlődése volt jellemző, például itt jött létre az első anyanyelvi szaktanterem a megyében. Az 1979-ben az iskola fenntartója a várossá vált Paks lett, és csak a szakmai irányítás és felügyelet maradt a megyei művelődési osztálynál. 1996 szeptemberétől beindult a hat évfolyamos gimnáziumi képzés. Az 1998/99-es tanév sok szempontból mérföldkő volt az intézmény történetében, több éves építkezés eredményeként új épületrésszel és egyéb minőséget javító változással lettek gazdagabbak. Az eltelt évtizedek alatt kialakultak a Vak Bottyán-os hagyományok, megannyi program, sikeres pályázat, versenyeredmény forrt össze az iskola nevével, amelyet 2013 őszén a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége kiváló tehetségpontként ismert el, a minősítés három évre szól.