Ismét paksi színpadon Appelshoffer János

„Bár emlékezete maradjon meg…” címmel a Honvéd Együttes jelenlegi és egykori tagjainak előadását láthatja a közönség a Csengey Dénes Kulturális Központban október 29-én. A táncelőadás nemcsak azért érdemes a figyelemre, mert a Honvéd – ma Magyar Nemzeti Táncegyüttes – az ország legnagyobb létszámú, széles repertoárú virtuóz együttese, hanem azért is, mert tizenkét év szünet után újra Pakson lép színpadra Appelshoffer János. A Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyú-díjas táncművész koreográfusként is jegyzi a darabot. Janó 1988-ban, ötévesen kezdett táncolni a Tűzvirágban, 2001-ben került a Táncművészeti Főiskolára, s ezzel együtt a Honvéd tánckarába. A darab, amivel visszatér, különleges, bensőséges, azt meséli el, hogy milyen fájdalmas, ha valakinek le kell mondania élete álmáról, ha fel kell adnia hivatását. Drámaian érvényes ez a táncos­karrierre az aktív évek rövidsége, a fizikai korlátok okán. Attól még inkább konkrét és hiteles a játék, hogy a főszereplő mindezt már a saját bőrén érezheti, hiszen a Honvéd ma már „nyugdíjas” táncosa alakítja a főhőst. Neki nincs szüksége színészi átérzésre, hogy tudja, mennyire mélyen hat az ember lelkére a félretettség érzése.

Appelshoffer János koreográfiáihoz Novák Péter írt briliáns szöveget édesapja, Novák Ferenc Tata (Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező) visszaemlékezései alapján. A darab annyira magával ragadó, hogy a közönség hol együtt sír, hol együtt kacag a művészekkel.

A táncprodukciót, amely kissé kilóg a koreográfus utóbbi munkáinak sorából, hiszen jobbára gyermekdarabokat készít, Budapesten és otthonában, Dunaföldváron is láthatta már a közönség. A mostani paksi bemutatónak „a soha vissza nem térő alkalom” érzését az adja, hogy időközben Appelshoffer János, eleget téve a felkérésnek, fontos feladatot vállalt a Táncművészeti Főiskola néptánc tanszékén, így kicsit róla is szól a „Bár emlékezete maradjon meg…”

A táncművészet és az irodalom közös érzelmi hullámvasútja október 29-én az Erkel-bérlet első előadásaként várja a paksi közönséget.