1956 az emberi méltóság legszebb történelmi példája

Hagyományosan a Fehérvári úti temetőben kezdődött az október 23-i városi ünnepi programsorozat, ahol Czuczor Antal sírjánál emlékező beszédet mondott dr. Hanol János, közreműködött Bonda Boglár kézdivásárhelyi diák. Lenkey István református lelkész igét hirdetett a kopjafáknál, majd Tuba János nemzetőr parancsnok sírján is elhelyezték az emlékezés virágait. A programsorozat az ’56-os emlékműnél, a városháza előtti téren folytatódott, ahol Süli János, Paks polgármestere idézte fel az 59 évvel ezelőtti eseményeket.


– 1956 az utolsó olyan történelmi esemény volt nemzetünk életében, amely örök érvényű példákkal szolgált az önzetlenségre, kitartásra és példamutatásra. Amikor az emberek nem mérlegeltek, hanem őszinte akarattal, az eszük, szívük parancsára cselekedtek, azt tették, amit a haza, az önbecsülésük megkövetelt – mondta Süli János ünnepi beszédében. Kiemelte, hogy nem elég csupán történelmi emléket állítani, emlékképeket feleleveníteni, hanem felül kell vizsgálni a történelmi események, megemlékezések tanulságát, elgondolkodnunk, hogy az egykori események ismeretében mit kell tennünk azért, hogy méltók legyünk történelmünkhöz, kiküszöböljük elhibázott lépéseinket, s melyek a leghatékonyabb eszközök, cselekedetek a nemzet életének megújítására. – Meg kell tanulnunk az új helyzeteket felfogni, a lényeget, az értéket meglátni és egységes, fegyelmezett, jó szándékú akarattal alkalmazni. Meg kell tanulnunk, hogy nincs értelme idegen koreszmék után futni, azokat éltetni és a magunk képére formálni. Meg kell tanulnunk, hogy nem elég embernek lennünk, emberségesnek is kell lennünk. Meg kell tanulnunk, jól kell értelmeznünk nemzeti történelmünket, a nemzeti sorstragédiákban bővelkedő huszadik századot – mondta. Záró gondolataiban rámutatott, hogy 1956 az emberi méltóság legszebb történelmi példája, kiállni mellette azt jelenti, hogy a hitelesség, őszinteség, a reménység mellett állunk ki.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepi programsorozat este a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében zárult, ahol Bagdy László önkormányzati képviselő, tanácsnok mondott ünnepi köszöntőt. Személyes élményein keresztül idézte fel az október 23-i eseményeket: gimnazistaként egyetemisták hívó szavára csatlakozott társaival a felvonulókhoz. – Hálát adok a jó Istennek, hogy az ’56-os forradalom első, magasztos lépéseinél ott lehettem – mondta. Aztán a parlamenttől haza vitt az útja s – ahogy fogalmazott – aztán már féltő szülei szobafogságon tartották, de 16 éves korára már olyan eseményeket élt meg a szüleivel, testvérével, hogy tudta, mi a zsarnokságból fakadó félelem, az önkény, a terror, látta amikor az ávósok hajnalban feldúlták otthonukat, s elhurcolt édesapjáról hónapokig nem tudtak semmit. Gondolatai zárásaként kiemelte: a hősök útján, a magyar nép tehetségéből és hitéből fakadóan mindig eljutottunk oda, ahonnan a múlt minden lépése értelmet nyert és ahonnan a folytatást is megláthattuk. Halljuk hát meg a hősök szavát. Tiszteljük meg őket azzal, hogy elfogadjuk üzenetüket: egységesség, testvériség, szeretet. Mindezekre városunk polgárainak és egész nemzetünknek ma is igen nagy szüksége van.

Az esten ezután átadták a Pro Urbe Emlékérmet és a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány elismeréseit. Az ünnepi műsorban közreműködtek kézdivásárhelyi diákok és a PistiEst zenekar, illetve bemutatták az Örökségünk című dalhoz készített klipet. A rendezvénysorozat végén Barnabás István alpolgármester mondott pohárköszöntőt.