Paks II: Belgrádban ért véget a nemzetközi konzultációsorozat

Belgrádban ért véget a Paks II. projekt környezetvédelmi eljárásának nemzetközi szakasza, írta meg a Magyar Távirati Iroda. A beruházás környezeti hatásairól szóló nemzetközi konzultáció-sorozaton a leggyakrabban az atomreaktorok biztonságáról, a Duna érintettségéről, illetve az energiaellátás jövőjéről érdeklődtek a külföldi résztvevők. Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa csütörtökön a belgrádi fórumon elmondta, hogy Magyarország a harmadik, leginkább energiaimportnak kitett ország az Európai Unióban a villamosenergia-ellátás arányait tekintve. Ez azt jelenti, hogy az EU tagjai közül 25 ország kevesebb energiaimportra szorul, mint Magyarország, sőt az országok fele exportálja az energiát – magyarázta Aszódi Attila.

Mivel Magyarországon a kilencvenes évek végétől kezdve elsősorban gáztüzelésű erőművek épültek, amelyek most nehezen tudnak a villamosenergia-piacon talpon maradni, ezért jelenleg olcsóbb ukrán, cseh és lengyel szénerőművekből villamos energiát importálni, mint idehaza előállítani. Ez azonban nem lesz hosszú távon fenntartható, az uniós szén-dioxid-kvóták árának növelése miatt jelentős drágulásra lehet számítani – fejtette ki Aszódi Attila. Hozzátette: ez az atomerőműveket nem érinti majd, mert azok nem termelnek szén-dioxidot, vagy csak elhanyagolható mértékben. Az egy kilowattórára vetített szén-dioxid-kibocsátás azonos szinten van egy szél- vagy naperőmű kibocsátásával – magyarázta.

A környezeti hatásokkal kapcsolatban elhangzott, hogy két új blokkjának elkészülte után az erőmű a Duna vizének hőmérsékletét 8 Celsius fokkal emeli meg a kivezető csatorna környékén. A víz nem lesz a mostaninál melegebb, hanem hosszabb szakaszon lesz melegebb, a jelenlegi két kilométer helyett 11 kilométeren, ám ez a régi blokkok leállítása után egy kilométerre csökken.

A környezeti hatástanulmányok szerint a folyó élővilága nem károsodik. Abban az időszakban, amikor a hat blokk egyszerre működik majd, az átlagos vízhozam tíz százalékára lesz szükség, amikor pedig már csak a két új blokk fog működni, az átlagos vízhozam körülbelül öt százalékát használja majd az erőmű. Elhangzott az is, hogy az építkezés során csak minimális környezeti ártalmakat lehet majd tapasztalni, közvetlenül az építkezés környékén várható zaj- és porszennyezés.

– Azon dolgozunk, hogy az új paksi reaktorok Európa legbiztonságosabb reaktorai legyenek, ezért olyan technológiát alkalmazunk, ami „Fukusima-álló”. Ez azt jelenti, hogy olyan tervezési megoldásokat alkalmazunk, amelyek akár azokat az üzemzavarokat is le tudják nagy kibocsátás nélkül kezelni, amelyek Fukusimában a reaktorok balesetéhez vezettek – magyarázta Aszódi Attila.