Wigner Jenő-díjat kapott Rónaky József

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében számos kutatói elismerést és díjat osztottak ki a szegedi nyitóünnepségen. A MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Wigner Jenő-díj kuratóriuma Wigner Jenő-díját Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal volt főigazgatója, valamint Török Szabina, az MTA doktora kapta, írta meg a Magyar Tudományos Akadémia honlapja.

Rónaky József Pécsen született, 1970-ben végzett fizikusként az ELTE-n, ahol három évvel később egyetemi doktorrá avatták. Pályafutását a Központi Fizikai Kutató Intézetben kezdte, majd a Magyar Optikai Művek lézerfejlesztési osztályvezetőjeként folytatta. 1979-től a paksi atomerőmű fizikusa, amelynek 1999-ben mond búcsút: hat éve dolgozott baleset-elhárítási vezetőként, mikor elfogadta az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatói megbízatását. Ezen a poszton egészen 2013 júniusáig dolgozott. Rónaky József több tisztséget betöltött már a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségben. Tagja a hazai Nukleáris Társaságnak és az MTA Sugárvédelmi és Környezetfizikai Bizottságának is.

1999-ben Paks városa Pro Urbe Emlékérmet adományozott Rónaky Józsefnek, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott.