Aszódi Attila: tartjuk a menetrendet

A paksi új blokkok előkészítése az eredeti menetrend szerint halad tovább – írja blogjában dr. Aszódi Attila. A kormánybiztos leszögezte: a kötelezettségszegési eljárás megindítása a blokkok építésének előkészítését nem befolyásolja. Emlékeztet rá, hogy az Európai Bizottság (EB) belső piaci szabályozásért felelős biztosának levelére két évet kellett várnunk. – Hosszú idő, pláne annak fényében, hogy 2013 novembere óta rendszeresen folytatunk tárgyalásokat Paks II. ügyében az Európai Bizottsággal, ezen belül a Belső Piaci Főigazgatósággal is volt több egyeztetés, kérdéseikre mindig válaszoltunk – fogalmazott.

A bejegyzésben az Euratom Egyezmény 103. cikkelyére hivatkozva kijelentette, hogy Magyarországnak joga volt és van az unión kívüli, úgynevezett harmadik országgal szerződést kötni. A kormányközi szerződés tervezetét még 2013 novemberében megküldte Magyarország az Európai Bizottságnak. A Energetikai Főigazgatóság 2014. január 14-én, míg Barroso EB-elnök néhány héttel később hivatalos levélben megerősítette, hogy a magyar–orosz kormányközi szerződéssel szemben nem emel kifogást, az segíti Magyarországot és az Uniót az energiapolitikai céljaik elérésében.

A kormányközi egyezmény megkötése óta további két ügyben megadta Brüsszel a jóváhagyást, idén áprilisban az üzemanyag-ellátási szerződést fogadták el, szeptemberben pedig arról értesítették a magyar kormányt, hogy a beruházás energiapolitikai, klímapolitikai, energiabiztonsági és nukleáris biztonsági szempontból is megfelel az Euratom-szerződésben foglalt célkitűzéseknek. – Minden kérdésben, így a beszerzési és állami támogatási kérdésekben is folyamatosan a bizottság rendelkezésére álltunk, minden felvetett kérdésre válaszoltunk. Ezt fogjuk tenni a jövőben is – részletezte a kormánybiztos, hozzátéve: az eredeti menetrend szerint dolgoznak tovább, a felmerült kérdéseket pedig tárgyalásos úton tisztázzák Brüsszellel.

Aszódi Attila egy másik blogbejegyzésében az európai atomerőmű-építési projekteket veszi sorra abból a szempontból, technológiai tenderen választották-e ki a szállítóit. Az írásból kiderül: az Egyesült Királyság-beli Hinkley Point C, Moorside és Wylfa projektekben, a finn Hanhiviki és a francia Flamanville atomerőmű-építés során a paksihoz hasonlóan direktben választották ki a technológia szállítóját, akárcsak a romániai Cernavoda 3-4 blokkok esetében.