Százmilliókkal segíti a térség fejlődését a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány

Megváltozott a támogató, a támogatási összeg, a kuratórium összetétele, de maradt a cél: a paksi atomerőmű térségének fejlesztését igyekszik elősegíteni a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA), amelyet 2011-ben a paksi atomerőmű hozott létre.

Idén a támogatói szerepet a Miniszterelnökség vette át az alapítótól, s az eddigi évi 500 helyett 600 millió forint forrást juttatott az alapítvány számára. A keret terhére 2015 augusztusában meghirdetett pályázatra 88 igény érkezett. Ezekről keddi, paksi ülésén döntött a megújult kuratórium. Az alapítót képviselő, elnöki tisztet betöltő dr. Kovács Antal mellett dr. Darányi Attila, Varga Nelli, dr. Bozóky Alex, dr. Iván Katalin és Máté Péter alkotja immár a grémiumot. A beérkezett igényeket szakértők segítségével értékelték, a hiánypótlások, visszalépések után megközelítőleg 720 millió forint maradt a támogatási igény, a 600 milliós keretbe 67 pályázat „fért bele”. Kováts Balázs, az alapítvány munkáját segítő szakértő kiemelte, hogy ezek egymáshoz igen közel álló színvonalú beadványok, a szigorú pontrendszerben csupán 20 pont eltérés volt a legjobbra értékelt és a lista végére került igény között.

Dr. Kovács Antal, a kuratórium elnöke az érintett települések vezetőinek részvételével zajló nyílt ülésen számolt be arról, hogy Lázár János szeptemberi ígéretéhez hűen a Miniszterelnökség további 150 millió forintnyi forrást bocsát az alapítvány rendelkezésére, hogy az érvényes, támogatható pályázati igényeket kielégíthesse. Ennek eredményeként újabb húsz igénylő kaphat pozitív választ, az odaítélt keret pedig megközelíti a 720 millió forintot.

Gerjenben az égetően szükséges problémák kezelésére, azaz a sportcsarnok tetejének felújítására, világítás korszerűsítésre kértek és kaptak támogatást. A harmadik, szintén nyertes pályázat a település fejlesztési tervének elkészítését szolgálja – mondta Romhányi Károly polgármester, aki szerint nagy lökést ad a térségnek a JETA által biztosított támogatás, amivel természetesen a jövőben is élni szeretnének, hiszen a lehető legjobban szeretnék kiaknázni a közelgő erőműberuházást, a pályázat pedig segít az erre való felkészülésben. Települések sora készítheti el szintén alapítványi támogatással fejlesztési stratégiáját az új blokkok építésével kapcsolatban. Emellett út- és járdafelújításra, intézmények fejlesztésére, energetikai korszerűsítésre kapnak pénzt az önkormányzatok, a Tolna Megyei Balassa János Kórház szövettani laboratórium kialakításához, Kalocsa az uszoda és gyógyfürdő energetikai fejlesztéséhez kért támogatást, több helyütt kamerarendszer épülhet, konyhafelújítás valósulhat meg alapítványi segítséggel. Paks egyebek között csatorna vizsgáló kamerarendszer vásárláshoz kért és kapott támogatást.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány működési területén negyvenegy település fekszik Tolna és Bács-Kiskun megyében, az atomerőmű vonzáskörzetében. A paksi atomerőmű által 2011-ben létrehozott és évi 500 millió forinttal támogatott szervezet az elmúlt években 2,6 milliárd forintot ítélt oda pályázatok útján 12 milliárd forint fejlesztést generálva az érintett térségben.