Engedélyezte a C15 projektet az Országos Atomenergia Hivatal

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyt adott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1-4. blokkjainál a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetésére, illetve ennek előzményeként egy új típusú, 4,7 százalékos átlagdúsítású üzemanyag-kazetta alkalmazására. A hatósági engedély birtokában megkezdődött az áttérés a 12-ről a 15 havonta történő üzemanyagcsere-ütemre – közölte az atomerőmű az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a 15 hónapos üzemelés az üzemanyag átrakási ütemtervvel párhuzamosan 2016 végéig mind a négy blokknál megvalósul, ezzel jelentősen csökkenthető a környezetterhelés, fenntartható, növelhető az atomerőmű biztonsága, és javítható a versenyképessége is. A tájékoztatás szerint mivel a fűtőanyag cseréje csak a reaktorok leállításakor történhet, szükségszerűvé vált egy új üzemanyag bevezetése is, ami a korábbiakhoz képest hosszabb idő alatt ég ki és veszíti el hatékonyságát. Ez az új – Gd-2_4.7 elnevezésű – üzemanyag-kazetta magyar innováció, a Paksi Atomerőmű Nemes Imre által vezetett reaktorfizikai osztályának terve alapján, nemzetközi összefogásban valósult meg.

A hasonló típusú atomerőművek közül Pakson vezették be elsőként a 15 hónapos üzemeltetési ciklust, ami számos előnnyel jár. Az új ciklus bevezetésével csökken a főjavítási munka mennyisége, jelentősen mérséklődik a kollektív dózis, vagyis az erőműben munkát végzők sugárterhelése, a karbantartási kockázatból eredő meghibásodások száma. A teljes üzemidőre vonatkoztatva alacsonyabb lesz a blokkleállások és visszaindulások, az úgynevezett tranziens állapotok száma.

A 15 hónapos üzemeltetés és a magasabb dúsítású üzemanyag alkalmazásának köszönhetően átlagosan 3 százalékkal csökken a kiégett fűtőelemek mennyisége és jelentősen mérséklődik a karbantartások során keletkező kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék, valamint a nem radioaktív hulladék mennyisége. Eközben növekedhet az atomerőmű termelése is. A főjavítások átütemezése révén átlagosan évente 2 százalékkal nő a rendelkezésre állás és ezáltal a megtermelt villamos energia mennyisége, ami mintegy 80 ezer háztartás – közel negyedmillió ember – szükségletét fedezi.