Paksra jön az interaktív tájékoztató kamion

Hamarosan Paksra érkezik az MVM Paks II. Zrt. interaktív tájékoztató kamionja, a város három pontján várják majd az érdeklődőket. December 14-én a városi múzeum előtti parkolóban áll meg két napra, ezért előző délután 16 órától a terület le lesz zárva. Szintén két napig az ESZI előtt lesz látogatható a megújult mozgó kiállítás, ami végül december 17-én 17 órától a Csengey Dénes Kulturális Központnál fog állni, ezért a parkoló egy részét 12 órától lezárják.

Az interaktív tájékoztató kamionnal 2009 óta járják az országot, eljuttatva hazánk távolabbi pontjaira is az atomenergiával kapcsolatos ismereteket. A megújult kiállítással 2015 szeptemberétől a Paksi Társadalmi Tanács településeire látogatnak el, az utolsó állomás lesz Paks, olvasható a TEIT honlapján.

Tájékoztatójuk szerint az interaktív táblákon az érdeklődők számos információt találnak a hazai villamosenergia-rendszerről, a világ atomerőműveiről, a Paksi Atomerőmű jelenleg is üzemelő négy blokkjáról, a Paks II. projektről, az atomerőmű környezetében található élővilágról. A kiállításon megismerhetők az új blokkok létesítésének fő mérföldkövei, a blokkok biztonsági paraméterei, az építés és az üzemeltetés környezeti és társadalmi-gazdasági hatásai, illetve több fotó is megtekinthető a Roszatom paksihoz hasonló építkezéseiről. A Pakson létesítendő blokktípus részletesebben is megismerhető a Roszatom magyar felirattal ellátott rövidfilmjének segítségével. A kiállításon megszerzett tudását bárki felmérheti a tesztgépek segítségével. A helyesen válaszolók ajándékban is részesülnek. A korábban nagy népszerűségnek örvendő energiatermelő kerékpár ezúttal is kipróbálható, így bárki megtapasztalhatja, mekkora erőkifejtésre van szükség az egyes háztartási eszközök működtetéséhez. A kiállításon a Paksi Atomerőmű korábbi dolgozói adnak szakszerű válaszokat minden felmerülő kérdésre, és kiadványokkal is segítik az ismeretszerzést. Az interaktív kamion minden nap 8 és 12 valamint 13 és 17 óra között látogatható.