Lázár János: szakmai döntés alapján választják ki az erőmű új első emberét

Szakmai döntést ígért Lázár János a paksi atomerőmű jövőbeni vezetőjének kiválasztásáról. A Miniszterelnökséget vezető miniszter minderről a parlamentben beszélt Heringes Anita interpellációjára válaszul. Az MSZP képviselője Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézte „Nem igaz, hogy nem találnak magyar szakembert” című felszólalását, amelyben kifejtette, hogy az atomerőmű vezetéséhez nemcsak menedzserszemlélet kell, hanem szakértelem is. A vezetőknek együtt kell élni az ott dolgozók gondjával bajával, érteni kell ahhoz, hogyan működnek a blokkok – húzta alá. Leszögezte: a mindennapos működéshez egy nyelvet kell beszélni a vezérigazgatónak és a dolgozóknak. Emlékeztetett arra, hogy Pakson a vezérigazgató felel a mindennapos működésért, minden hétfőn cégvezetői értekezleten tárgyalják meg az aktuális üzemeltetési kérdéseket, amihez az egyes területek illetékesei előző hét péntekig benyújtják előterjesztéseiket. Ezt a több száz oldalas magyar nyelvű szakmai anyagot kell elolvasnia a vezérigazgatónak, éppen ezért – ha csak nem él együtt egy szinkrontolmáccsal – egy nyelvet kell beszélnie a vezérigazgatónak a beosztottjaival, hangsúlyozta többször rámutatva, hogy a paksi atomerőműben a biztonság az első, amit nem írhat felül semmilyen gazdasági és politikai érdek. – Még egyszer nyomatékosan felhívom a figyelmét, hogy a paksi atomerőmű nem játék – zárta interpellációját Heringes Anita.

A téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Lázár János először is megköszönte a képviselőnek, hogy az ellenzék soraiból támogatja a paksi atomerőmű megmaradását, kapacitásának fenntartását, s rendre szót emel Paks, az atomerőmű és az ott dolgozók érdekeiért. Ezek után beszélt arról, hogy – miként azt a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásán is megígérte, a jövőben is számítanak a Pakson dolgozó szakemberekre. – A magyar kormány egyértelmű álláspontja, hogy állami tulajdonban lévő működtetőre lesz szükség az új paksi blokkok esetében. Nekünk az a szándékunk, hogy a paksi atomerőműben jelen pillanatban dolgozó kollégákra bízzuk a működtetésüket – vázolta rámutatva, hogy több ezer munkavállaló számára pozitív hír, hogy számítanak rájuk.

Beszélt arról, hogy a kormány azért keres új vezetőt, mert Hamvas István jelezte, rövidesen nyugdíjba vonul. – Nem politikai, hanem szakmai döntés fog születni. Hazai és nemzetközi tekintélyt bízunk meg ezzel a feladattal – zárta szavait. Lázár János válaszát Heringes Anita nem, a parlament döntő többsége viszont elfogadta.