Ismeri a tűzijátékozás szabályait?

Aki tűzijátékozással is szeretné köszönteni az új évet, tájékozódjon a vásárlást megelőzően a vonatkozó szabályokról, illetve a balesetek elkerülése érdekében fogadja meg a rendőrség és a katasztrófavédelem tanácsait.

A legfontosabb, hogy csak legális árusítóhelyen vásároljanak tűzijátékot és csak olyat, aminek van magyar nyelvű használati utasítása, balesetvédelmi tájékoztatója és nem járt le az áru szavatossága.

Ahogy a police.hu honlapon olvasható, a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat nagykorúak december 28-31. között engedély nélkül vásárolhatnak, tárolhatnak és azokat a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják. A megmaradt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül kell visszavinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni.

Magyarországon magánszemélyeknek továbbra is tilos petárdát birtokolniuk illetve felhasználniuk. Ennek megszegése akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújtható. További részleteket a témában 15 jó tanáccsal az év végi biztonságos tűzijátékozáshoz itt olvashatnak.