Évet értékelt a Mezőföldvíz Kft.

Tolna, Baranya, Fejér és Pest megyében, közel 50 településen szolgáltat a Mezőföldvíz Kft. A jogszabályok szigorodásával a víziközmű cégek csak mintegy tizede maradt talpon, ami komoly szakmai követelmény elé állította az ágazat szereplőit, így a Mezőföldvíz Kft.-t is. Talpon maradtak, a 2014-es év elején megkapták a működési engedélyt, de ezzel az integráció nem állt meg, a nehézségek ellenére folytatták az építkezést, derül ki a Mezőföldvíz Kft. évértékelőjéből.

Az elmúlt három év meghatározó időszak volt a Mezőföldvíz Kft. működésében. Maguknak kellett kitalálni, hatékony rendszerré fejleszteni az új törvénynek megfelelő szervezetet úgy, hogy közben az év minden napján, folyamatosan szolgáltassanak területükön. 2014. január 21-én megkapták a működési engedélyt és a korábbi több mint 400 víziközmű szolgáltatóból az eddig talpon maradt 40 között vannak. Ellátási területük kiterjed a Völgység, a Mecsek és a Duna melletti térségek M6-os autópálya és 6-os főközlekedési út logisztikai tengelyére, mondta el Csapó Sándor ügyvezető. A cég által megszerzett tanúsítványok sora igazolja, hogy a minőségfejlesztés nem csak szlogen, hanem napi gyakorlattá vált náluk. Lehetőségeikhez mérten képezik dolgozóikat minden szakterületen: pénzügyi, ügyfélszolgálati és műszaki területen rendszeres továbbképzéseken vesznek részt a kollégák.

Háromfős csapattal, paksi, dunaföldvári és bonyhádi ügyfélszolgálatos kollégával képviseltette magát a cég a Herceghalmon megrendezett XI. Országos Ügyfélszolgálati Versenyen. A megmérettetés lehetőséget adott a tapasztalatcserére, az aktualitások megvitatására, és elősegítette a szakemberek felkészültségét, valamint az egymás közötti kommunikáció erősödését. A Magyar Víziközmű Szövetség szervezésében a közelmúltban lezajlott országos szerelőversenyen a Mezőföldvíz Kft.-t a battai főmérnökség munkatársai képviselték. A csapat összesítésben az első egyharmadban végzett, a szponzorok kérdőíves versenyfeladatában pedig első helyezést ért el.

Fejlesztésekben sem volt hiány. A sikeres próbaüzem után áprilisban átadták az új paksi szennyvíztisztító telepet, amely a 35 évvel ezelőtt épült, elavult rendszert váltotta fel, az építés és bővítés mintegy 19 hónap alatt, 6 hónap próbaidővel készült el, több mint egymilliárd forintból. Ugyancsak uniós támogatással, 1 milliárd 47 millió forintból vált valóra a Fejér megyei Előszállás szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása. A 2015 szeptemberében lezárult projekt a Széchenyi 2020 program keretében 94%-os támogatási intenzitással valósult meg, a fejlesztés keretében 31 kilométer szennyvíz-vezetéket építettek ki. A rendszerre 947 háztartást kötöttek rá. A projekt részeként megépült a napi 210 köbméter kapacitású szennyvíztisztító mű is.

Kiemelendő önerős városi beruházásként Pakson a Vácika területén kialakítandó lakótelkes övezet közművesítése, a vízellátás, szennyvízelvezetés rendszerének kiépítése. A kivitelezési munkálatok nyáron indultak, melynek során 1978 méter víz és 1859 méter szennyvíz vezetéket fektettek le. Az ivóvíz és a szennyvízhálózat kivitelezési munkái is a tervezett ütemben zajlottak, határidőre és költségkereten belül elkészültek. A 100%-ban önkormányzati finanszírozásban, a cég kivitelezésében megvalósult beruházás értéke megközelíti a nettó 190 millió forintot.

Az atomerőmű térségének fejlesztését igyekszik elősegíteni a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA), amelynek kuratóriuma a közelmúltban döntött a beérkezett pályázatok támogatásáról. Paks egyebek között egy csatornavizsgáló kamerarendszer vásárláshoz kért és kapott támogatást, amelyet a Mezőföldvíz fog üzemeltetni, ettől gyorsabb hibakeresést és a szolgáltatás színvonalának javítását várják. Ugyancsak ezt a célt szolgálja a paksi atomerőműtől méltányos áron megvásárolt WOMA magasnyomású csatornatisztító autó üzembeállítása is. Elismerés a cégnek, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. ivóvízellátását biztosító csámpai vízmű üzemeltetését és karbantartását 2016 januárjától ismét a Mezőföldvíz végzi.

Paks önkormányzata – első részletben – 100 millió forintos tőkeemeléssel biztosítja a résztulajdonában álló legnagyobb cége, a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. gazdálkodási stabilitását és likviditásának fenntartását. A vízműtársaságban tulajdonosi részesedését növelő tőkeemeléssel az önkormányzat megerősítette a három és fél évvel ezelőtti egyhangú döntését, amikor a testület a Paksi Vízmű Kft. bővítését határozta el. A forrásra többek között a közművezeték-adó és a rezsicsökkentés miatt volt szükség, előbbi éves szinten 210 millió forint kiadást, utóbbi pedig 150 millió forint árbevétel kiesést jelent. A megnövekedett költségeket a díjak befagyasztása miatt nem tudták az árakba beépíteni. A törzstőkeemelés átmenetileg stabilizálja a cég pénzügyi helyzetét.

Az alulfinanszírozottságról Csapó Sándor ügyvezető azt mondta, nem arról van szó, hogy a társaság rosszul gazdálkodik. A víziközmű ágazatban már jól ismert szakértői tanulmány is megállapította, hogy a szolgáltatók túlnyomó része már 2013-ban is csak zéró körüli eredményt tudott realizálni. A jelenlegi működési környezetben – a csökkenő bevételek és növekvő ráfordítások mellett – a víziközmű ágazat felélte tartalékait, a rezsicsökkentés és a közműadó 2014-re – országos szinten – veszteségessé tette a szektort. 2015 „vízválasztó”, a nagyobb tartalékkal rendelkező nagyvárosi cégek még némi véráldozattal túlélik, de a kis és közepes cégek már csak tulajdonosi „mentőövvel” maradnak talpon. 2016-tól kormányzati beavatkozásra lesz szükség.