Izgalmas és összetett a kormánybiztosi munka

Nagyon izgalmasnak, rettentően összetettnek és érdekesnek tartja dr. Aszódi Attila a paksi atomerőmű kapacitásfenntartásáért felelős kormánybiztosi feladatát. – Nem gondoltam, hogy ilyen lesz. Nagyon tanulságos az a komplex munka, ami itt szükséges az erőmű tervezésén túl. Az a jogi, közgazdasági, politikai sajtókapcsolati környezet, ami ennek a komplexitását megadja, egyedülállóan izgalmas. Rettentően fárasztó, időnként teljesen kivagyok tőle, ugyanakkor lebilincselő – foglalta össze lapunk számára a fiatal professzor. Mint elmondta, leginkább a negatív sajtó keseríti el. – Nagyon nehezen viselem, hogy nem a valóságot írják – tette hozzá. – Úh, azt inkább nem mondom meg – reagált arra a kérdésre, hogy valójában hány órát dolgozik naponta, hetente. Azt viszont elárulta, arra törekszik, hogy reggel iskolába indulás előtt találkozzon a gyerekeivel és lehetőleg hazaérjen, mielőtt ők ágyba kerülnek. Nagylánya hatodik osztályos, az ikrek – egy fiú, egy lány – harmadik osztályba járnak. A család alapvetően tolerálja, hogy rengeteget dolgozik, de az új atomerőművi blokkokhoz fűződő környezetvédelmi eljáráshoz kapcsolódó lakossági fórumok és közmeghallgatások sora kicsit „kiverte a biztosítékot”, bár, ahogy Aszódi Attila mondta, ő előre szólt, hogy nehéz lesz, amikor végigjárják a Paks körüli negyvenegy települést, majd a külföldi országokat. A családhoz visszatérve a kormánybiztos elmondta, hogy nem tereli a műszaki pálya felé a gyerekeit, viszont próbálja őket segíteni a tanulásban.

– Rendszeresen matekozunk, mert a matematika szerintem fontos, de olyan determináció, hogy muszáj műszaki pályára menni, nincsen – mondja. Hogy ő miért ezt a hivatást választotta, arra kristálytisztán emlékszik.

– Mindig is a fizika és a matematika iránt érdeklődtem. Aztán volt egy fizikaverseny, amely energetikai kérdésekkel foglalkozott. Jobban utánaolvastam és láttam, hogy ez nagyon érdekes – idézte fel. A következő momentum, ami befolyásolta, az volt, amikor a fizika fakultációra járó diákokat tanáruk elhozta Paksra. A kiskőrösi diák számára ez meghatározó élmény volt. Ahogy nevetve elismerte, szerelem volt első látásra, ami – nincs kétség – kitart élete végéig. Éppen ezért arra törekszik, hogy a szakmában minden fontos információ birtokában legyen. Ezért sokat olvas, de kollégái is segítségére vannak. Az olvasás egyébként is kedvelt időtöltése, ha teheti, szakít rá időt, akárcsak a trombitálásra.

Prof. dr. Aszódi Attila Szegeden született 1969. október 16-án, a kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett, gépészmérnöki, illetve energetikai mérnöki diplomát a BME gépészmérnöki karán szerzett. Munkája során mindig szoros kapcsolatban volt Pakssal, 2003 májusában a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium égisze alatt miniszteri biztosként tevékenykedett, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetét tíz éven át, 2004–2014 között vezette, majd kinevezték a paksi kapacitásfenntartás kormánybiztosává. Munkásságát az elmúlt évek alatt számos díjjal elismerték a Felsőoktatási Tanulmányi Érdeméremtől a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjéig.

A fiatal professzor bakancslistát nem vezet, magánéleti terveit illetően annyit osztott meg velünk, hogy szeretné a lehető legtöbb időt tölteni a gyerekeivel. Egyébiránt 2016-ban feladatára koncentrál, és azt szeretné, ha tudnának haladni tovább a cél felé a meghatározott ütemtervet tartva. Kérdésünkre azt mondta, nincs kétsége afelől, hogy az Európai Bizottsággal a még nyitott kérdésekben meg fognak tudni állapodni. Összességében viszont arra számít, hogy elképesztő viták várnak még rájuk az atomerőmű-beruházás kapcsán – tette hozzá a tőle megszokott derűs mosollyal. A kérdésre, hogy honnan ez a nagy munkabírás és kitartás, a kormánybiztos így válaszolt: pozitív világlátásra van szükség, s nyilván nagyon fontos a stabil családi háttér is.