Kemény versenyre készül az Indiai-óceán partján Kiszli Vanda

Kiszli Vanda, az Atomerőmű SE világbajnok kajakosa január első napjaiban a Dél-afrikai Köztársaságba utazott, ahol ideális körülmények között készül a 2016-os versenyekre. Az első hetek élményeiről faggattuk.

– Hogy kerültél Dél-Afrikába?

– Meghívtak: amikor szeptemberben megnyertem az U23-as vb-t, a dél-afrikai csapat vezetője odament Meczihez (Meczker András, az ASE kajakosainak edzője – a szerk.) és azt mondta, szeretné, ha kijönnék edzőpartnernek, illetve hogy induljak el itt egy versenyen. Akkor még nem mondták el nekem, mert másnap megint versenyeztem a felnőtt mezőnyben, és nem akarták elvonni a figyelmemet a versenyről. Másnap, a verseny után mondta csak el Meczi, hogy kaptam egy ilyen lehetőséget. Természetesen nagyon örültem neki! Január 3-án jöttem ki, helyileg Durbanban vagyok két hónapig.

– Mit lehet tudni a versenyről, amin indulsz?

– A neve Dusi, és február 18-20. között rendezik. A háromnapos versenyen folyón kell evezni, ami nagyon gyors, tele van sziklákkal, zúgókkal, mindenféle izgalmas akadállyal. Az első napon 41 kilométert kell teljesíteni, ebből 33 km az evezés és 8 a futás. A második napi adag 42 km, amiből az evezés 39 és 3 a futás, a harmadik napon 35 km, amiből 33,5 az evezés, és 1,5 a futás. Amúgy minden héten van 2-3 verseny, úgyhogy van mire készülni.

– Edzőpartnernek is hívtak. Kivel készülsz együtt?

– Ő Jenna Ward, tehetséges kajakos, 2014-ben Oklahomában, illetve 2015-ben Győrben is 3. lett mögöttem. Nagyon kedves és nagyon sok mindenben hasonlítunk, úgyhogy nagyon jól kijövünk egymással. Az evezésünk nem teljesen egyforma, de ez nem olyan nagy probléma. Párosban is edzünk, hogy összeszokjunk, mire kezdődik a verseny.

Kiszli Vanda. Fotó: Umzinyathi Canoe Club
Kiszli Vanda. Fotó: Umzinyathi Canoe Club

– Milyenek az edzések, milyen körülmények között gyakorolsz?

– Napi 3-4 edzésünk van, reggel 4-kor kelünk, futással kezdjük a napot, általában 10 km-t futunk. Elég sok hegy van itt, elég durva. Néha csak 5 km-t futunk, viszont azt hajóval tesszük meg, és szintén hegymenetek vannak. Ez jó felkészítés a Dusira. Futás után 6 órakor kezdjük az evezést, majd ha van kondi, arra általában 9-10 körül kerül sor. Aztán jön az ebéd, meg egy kis pihenés, és délután 5-kor van még egy evezés.
Nagyon fárasztó, sokat alszok, de imádok itt lenni! A körülmények nagyon jók, gyönyörű idő van: 28-30 fok mindennap. Mindenem megvan, ami csak kell, a kaja hasonló, mint otthon, úgyhogy azzal sincs semmi probléma. Jenna családjával élek az ő házukban. Nagyon szép itt minden.

– Az edzések mellett marad idő, energia másra?

– Azért van néha szabadidőnk is, voltunk már csúszdaparkban, szafarin, van egy óriási stadion, aminek fel lehet menni a tetejére és nagyon messze ellátni. Látni az egész partot végig (Durban az Indiai-óceán partján fekszik – a szerk.). Gyönyörű! És már megtanultam szörfözni is.

– Mi az idei terved kajakban, mit szólnak a sok hiányzáshoz az egyetemen?

– Szeretnék megint kijutni a maraton világbajnokságra, és ha úgy alakul, megint megvédeni a címemet. De azért szeretnék idén síkvízen is valamit alakítani. Suli van, még nem fejeztem be, viszont ebben az évben halasztottam. Szóval most csak az edzések vannak!