Paksi könyvtárkörkép

Ki az olvasás szeretetéért, ki tanulmányaihoz kapcsolódóan jár könyvtárba, vagy éppen azért, mert kutatómunkát végez. Pakson is szép számban vannak könyvtárhasználók, de vajon tudják-e, hogy hány helyen van lehetőség a könyvtárazásra a városban? A helyes válasz tizenöt – tudtuk meg Lampert Marianntól, a Csengey Dénes Kulturális Központ könyvtárosától, aki egy csokorba gyűjtötte a lehetőségeket.

Mint elmondta, Pakson jelenleg két városi, hét iskolai, egy szakkönyvtár, egy nemzetiségi, egy fiókkönyvtár és három szakmai könyvgyűjtemény működik. A könyvtárak és könyvgyűjtemények döntő többsége nyilvános, vannak azonban olyanok is, amelyek vezetői, illetve kutatói engedéllyel látogathatók. Az egykori zsinagóga épületében lévő Pákolitz István Városi Könyvtárhoz tartozik a Kincskereső Gyermekkönyvtár, valamint a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában működő Kínálgató Iskolai és Gyermekkönyvtár, ahova egyébként a könyvtárhasználati szabályzat elfogadása után bárki beiratkozhat.

A Csengey Dénes Kulturális Központ Könyvtárának fiókkönyvtára Dunakömlődön található, mindkettő nyilvános és családi könyvtár, azaz minden korosztály találhat kedvére való szépirodalmat, és ismeretterjesztő kötetekből is bőségesen válogathat. Lampert Mariann összegzéséből az is kiderült, hogy Pakson minden általános és középiskola rendelkezik könyvtárral. Az iskolai könyvtárak dokumentumokkal jól felszerelt könyvműhelyek, melyek nemcsak a könyvtári óráknak, hanem más tanóráknak is helyet biztosítanak, továbbá többek között filmnézésre, számítógépezésre, zenehallgatásra is lehetőséget adnak. Az iskolai könyvtárakban a diákok a kötelező, tanuláshoz szükséges irodalom mellett egyéb hasznos ismeretanyagokhoz is hozzájuthatnak. Az általános iskolai könyvtárakban kevesebb kötet van a polcokon a szórakoztató irodalomból és a tudomány magasabb szintű irodalmából, ezeket inkább a nyilvános könyvtárak biztosítják, a szakközépiskolai könyvtárakban viszont az adott szakma irodalma is elérhető. Lampert Mariann kiemelte az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium szakkönyvtárát és a Deák Ferenc Általános Iskola könyvtárában elérhető pedagógiai tartalmú szakkönyvek gyűjteményét.

A Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola, a Paksi Képtár és a Paksi Városi Múzeum szakirányú könyvgyűjteménye és az ott fellelhető folyóiratok nemcsak a munkatársaknak, hanem az érdeklődőknek, kutatóknak is értékes forrásul szolgálnak. Egy könyvtár azonban nem csak a könyvek tára, hangsúlyozta a szakember. A könyvtárosok barátságos, nyugodt légkört teremtenek, különböző programokat szerveznek. Segítik a könyvtárhasználókat, végigkísérik tanulmányaik során a közép- és felsőoktatásban tanuló diákokat. Sikeres és szívesen ajánlott munkafolyamat többek között a bibliográfiák összeállítása, illetve a referenskérdések megválaszolása. A könyvtár szívesen kínálja egyéb lehetőségeit is: a könyvtárközi kölcsönzést, az elektronikus dokumentumok és a hangoskönyvek hozzáférését. Lampert Mariann hozzátette: a könyvtárak internetelérést is nyújtanak látogatóik számára.