Új kiállításokat nyitnak meg a képtárban

Bak Imre Aktuális időtlen Egy életmű rétegei / 1967-2015 című kiállítását nyitják meg március 5-én 17 órakor a Paksi Képtárban. A tárlatot Pinczehelyi Sándor festőművész ajánlja a közönség figyelmébe. A tárlat kurátora Fehér Dávid művészettörténész.

Az absztrakt művészet valójában egyáltalán nem absztrakt: mindig is a belső, spirituális világ leképezése marad, s ennél fogva a megalkotójának ökoszisztémájában kialakult Idea szintjén önéletrajzi jellegű. Ez a megfigyelés teljesen egyértelmű, ugyanakkor rendre figyelmen kívül hagyják. A Mindennapi élet pszichopatológiájában Freud kijelenti: lehetetlen létrehozni egy művet, vagy akár csak véletlenszerűen leírni egy számot vagy mondatot anélkül, hogy ne befolyásolja azt erőteljesen alkotójának, illetve leírójának tudatalattija, olvasható a Paksi Képtár ajánlójában.

Az emeleten is új tárlattal várják a látogatókat, ott Tót Endre Új szerzemények című kiállítását lehet megtekinteni.

Tót Endre művészete a pillanat fontosságát fejezi ki, természetes hát az évek találkozásánál fontolóra venni műveit. Munkája filozófiai teljesítmény: kijelentések sorozata, amelyek az idő teljességében aktiválódnak. A régi gondolkodók az idő és az üresség fogalmait tisztán látták. A világ és az emberi tapasztalat idő és tér kettős fogalompárjának dialektikus struktúrája körül alakult. Az idő formázza a struktúra egyik párosát. A pár egyik fele az eredendő, időtlen idő, a teremtés ideje, amely sohasem mért és sohasem mérhető. A másik fele az emberi tapasztalat strukturált ideje. Az első egy örök, strukturálatlan pillanat, amely folyamként létezik, a második lemért ütemek sorozata, másodpercek és percek, órák és napok, amelyek egymás után pulzálnak, hogy az emberi történelem hónapjaivá, éveivé és évezredeivé váljanak, írják az intézmény honlapján.