Stadionépítés: májusban indul, jövőre kész

Mérföldkőhöz érkezett a Paksi FC futballstadionjának kivitelezési szakasza. Március 21-én a klub benyújtotta hivatalos igényét az első ütem, vagyis a játéktér felújítására a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt.-hez. Ez a cég koordinálja a magyarországi futballstadionok építését és felújítását. Ahogy korábban megírtuk, a bajnokság befejezése után, májusban indulhat a pálya átalakítása. Lapunknak Elbert Gábor, a stadionépítés koordinátora adott exkluzív interjút az UEFA előírásainak is megfelelő stadion fejlesztéséről.

Annak érdekében, hogy a csapat végig itthon tudjon játszani, több ütemben épül meg a stadion. A közelben ugyanis egyrészt nincs megfelelő pálya, másrészt sportszakmai szempontok is indokolják, hogy hazai mérkőzéseit Pakson játssza a csapat – mondta el a szakember. Elsőként a centerpálya újul meg, várhatóan a következő idény kezdetéig.

– Alácsövezett, fűtött pálya lesz, hiszen 2016-ban ez már a Magyar Labdarúgó Szövetség előírása. Ha a pálya elkészült, következik az első látványos lépés, a szemközti lelátó és az egyik kapu mögötti lelátó megépítése. Ezt követi a legnagyobb attrakció, amikor is a főlelátó helyére egy modern, 21. századi stadionrész épül, és a másik kapu mögötti lelátó is elkészül. A kivitelezés szerződés szerinti végdátuma 2017. szeptember 30. A későbbikben tervezünk még két nagyméretű füves pályát az utánpótláscsapataink számára egy újabb ütem részeként a főlelátóval szemközti lelátó mögött, az úgynevezett Szérűskertben – sorolta az ütemtervet Elbert Gábor. Hozzátette: a pálya áthelyezése még az első tervekben szerepelt mint opció, de a rendelkezésre álló 1,4 milliárd forintból, amelyből 800 milliót az állam, 600 milliót három év alatt az önkormányzat biztosít, arra ösztönözte őket, hogy a lehető legköltséghatékonyabban készüljön el a stadion. Herczeg Zsolt tervezőnek sikerült olyan megoldást találnia, hogy a kandeláberek és az eredményjelző tábla a helyükön maradhatnak, így az új pályát a jelenlegi helyen alakítják ki. Az ökölvívócsarnokot azonban le kell bontani az átalakítások miatt.

– Egy olyan, 4500 ülőhelyes stadion készül fedett lelátókkal, aminek köszönhetően, ha a csapat újra kvalifikálja magát az UEFA Európa Ligába, egészen a csoportkörig hazai pályán játszhatja meccseit. 2011-ben a Paksi FC három kört ment és a play-off előtt esett ki. Ha akkor már olyan stadionja lett volna a klubnak, mint amilyet most megálmodtunk, itt fogadhattuk volna a riválisokat. Az UEFA előírásainak figyelembe vétele mellett természetesen egyeztettünk többek közt a szurkolói csoportokkal, a Magyar Televízió szakmai stábjával és például az elmúlt időszakban itt bíráskodó játékvezetőkkel is. A komplexum minden részét úgy terveztük meg, hogy egyeztettünk a használókkal és közösen gondolkodtunk a kialakításról.
A kérdésre, hogy 1,4 milliárdból megvalósítható-e az új stadion, Elbert Gábor leszögezte: a beruházást lebonyolító BMSK-nál 5%-os tartalékkerettel kalkulálnak, illetve vannak olyan elemek, amelyek elhagyhatóak, ha kifutnának a költségvetésből. A szakértő hozzátette: a paksifc.hu oldalon folyamatosan nyomon követhető lesz a beruházás.