Megállapodás a szekszárdi távhővezetékről

A távhődíj csökkenésén túl komoly előnyökre számít Ács Rezső, Szekszárd polgármestere annak köszönhetően, hogy távhővezeték épül Szekszárd és a paksi atomerőmű között. A Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztésről a megyeszékhely polgármestere és Hamvas István vezérigazgató, valamint Pekárik Géza műszaki igazgató megállapodást írt alá. Ezt követően közösen megkezdik a jogi, gazdasági, műszaki kérdésekre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítését. Ács Rezső reményei szerint 2018-ra elkészülhet a vezeték. Hogy ez pontosan milyen költségmegtakarítással jár majd, a tanulmány megszületése előtt nem lehet tudni, de „érezhetően csökkenni fog a hődíj” – fogalmazott a polgármester. Beszélt arról, hogy ma a megyeszékhelyen 5700 lakásban és 270 közületnél van távfűtés, azaz a szekszárdiak felét közvetlenül is érinti a mostani beruházás. Ám – mint hangsúlyozta – nemcsak ők élvezik majd az előnyeit, hiszen megvizsgálják a rendszer bővítésének lehetőségeit, illetve azzal, hogy olcsóbb energiához jutnak, vonzóbbá válik a város. Ács Rezső arra számít, hogy ezek az előnyök a befektetők számára is vonzerőt jelentenek. Mint hangsúlyozta, a távhővezeték megépítése a Modern Városok Program Szekszárdot érintő fejezetének kilenc pontja közül a legjelentősebb és legtöbb szekszárdit érintő tétel, ráadásul összefügg a többivel is, hiszen a szállodát, a sporttelepet, az uszodát nemcsak felépíteni kell, hanem a gazdaságos fenntartásról is gondoskodni kell, amit elősegíthet a mostani lépés.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója azt mondta, ritkán esik ugyan szó róla, de az alaptevékenységük kettős, a villamosenergia-termelés mellett hőszolgáltatást is végeznek. Mostanáig a saját ellátáson túl a paksi lakótelep számára biztosítottak távhőt. – Mindenképpen úgy látjuk: azzal, hogy Szekszárd városát segíthetjük és azokat az előnyöket felszínre hozhatjuk, amelyekről polgármester úr beszélt, egybeesik azokkal a célokkal, amelyeket az atomerőmű, mint a legnagyobb gazdasági szereplő a térség fejlődése érdekében támogat – fogalmazott.
Lapunk kérdésére Ács Rezső polgármester megerősítette, hogy a beruházást állami forrásból, a Modern Városok Program keretében valósítják meg. Költsége – mint Orbán Viktor kormányfő februári, szekszárdi látogatásakor mondta – tízmilliárd forint.