A paksi pedagógusok többsége csatlakozik a szerdai sztrájkhoz

Országos, egész napos pedagógussztrájk lesz április 20-án a Pedagógusok Sztrájkbizottságának kezdeményezésére, aminek tagja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet. A kezdeményezéshez több más szervezet is csatlakozott, például a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szintén munkabeszüntetést hirdetett.

A sztrájkhoz csatlakozó pedagógusok ezen a napon nem tanítanak, ám iskolájukban kell tartózkodniuk, igény esetén gondoskodniuk kell az iskolában a diákok felügyeletéről, illetve étkeztetésükről. Az országos sztrájkot azért hirdették meg, mert a sztrájkbizottság által korábban huszonöt pontban megfogalmazott követelések közül a legutóbb tárgyalt négyből csupán a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) átalakításával kapcsolatban van elmozdulás, de például a kötelező óraszámról nem sikerült megegyezni a kormánnyal.

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága azt is kezdeményezte, hogy az országos sztrájk napján délben öt percre mindenütt álljanak le az emberek a munkával, aki ezt nem teheti meg, kék szalaggal vagy zászlóval fejezze ki szolidaritását, mert úgy vélik, hogy csak társadalmi támogatottsággal érhetnek el eredményt.

A Pakson működő három  általános iskola közül a Bezerédjben és a Deák iskolában majdnem a teljes tantestület részt vesz a sztrájkban, a II. Rákóczi Ferenc iskolában pedig a pedagógusok többsége. Felügyeletet mindhárom helyen csak igen kis létszámban kértek a szülők a gyerekeknek, aminek biztosításáról gondoskodtak. A gimnáziumban csaknem a teljes tantestület sztrájkolni fog, az I. István iskolában egy része, az ESZI-ben pedig rendes tanítás lesz, viszont mivel egyetértenek azzal, hogy szükség van az oktatás reformjára, szolidaritást vállalnak, amit kék szalaggal fejezhetnek ki. A Balogh Antal katolikus iskolától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Pécsi Egyházmegye állásfoglalása szerint járnak el.

A Benedek Elek óvoda három tagintézménye közül kettőben vesznek részt munkatársak a demonstrációban. A Napsugár óvoda négy tagintézmény közül van, ahol senki nem vesz részt a tiltakozásban, ahol pedig igen, ott is csak alacsony létszámban.

A Bóbita bölcsődében teljes létszámban részt vesznek az április 20-i országos sztrájkban, ami 33 főt jelent. A bölcsődei dolgozók elsősorban a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők bérének rendezéséért és a kisegítő munkatársak legalább 20 százalékos béremeléséért demonstrálnak. A megkérdezett intézményekben összességében azt tapasztalták, hogy a szülők túlnyomó többsége megértéssel fogadta a helyzetet.