Franciaországban leste el a cukrászmesterek titkait

Francia csokoládé- és cukrászmestereknél leshette el a szakma titkait Sitkei Balázs. A paksi cukrász a Nemzeti Tehetség Program keretein belül elnyert Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjnak köszönhetően tölthetett el két hetet Nizzában és La Crauban. – Úgynevezett sztázsoláson vettem részt, aminek az a lényege, hogy a cukrászüzembe érkező tanulni vágyók ingyen vállalják a munkát, cserébe pedig mindenre megtanítják, mindent elleshet, amit esetleg egy tanfolyam során nem is sajátíthatna el – mesélte Sitkei Balázs. Hozzátette: számos olyan berendezést ismerhetett meg, amivel Magyarországon még nem találkozott. A legnagyobb meglepetést okozó gép számára az úgynevezett ChefCut volt, egy számítógép vezérelte hajszálpontos szeletelőgép, ami forróvízsugár segítségével vágja fel a süteményeket.

– Jó volt látni, hogy nem félnek sokat termelni és az előre legyártott süteményeket, persze azonnal, frissen sokkolni és fagyasztásos technológiával tárolni. Praktikus és kiszámítható módja ez a termelésnek, mert mindig mindenből tarthatunk „raktáron” így nem kell kapkodni, ha esetleg egy plusz rendelés vagy rendezvény miatt nagyobb süteményfogyás történne. A franciák jobban előre gondolkoznak, mint az itthoni cukrászok, és így nem izgulnak az idő miatt, sokkal nyugodtabban és precízebben tudnak dolgozni – beszélt franciaországi tapasztalatairól a paksi cukrász, amelyeket Pakson is kamatoztatni fog.