Jelentős előrelépést vár a paksi beruházás ügyében Lázár János

A paksi kapacitást fenntartó beruházásról tárgyal Lázár János Brüsszelben, írta meg a kormány hivatalos honlapja.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki jelentős előrelépést vár a május 27-i látogatástól – Margarete Vestager versenyjogi biztossal találkozik a belga fővárosban. A magyar kormány ahogy korábban, úgy most is megegyezésre törekszik, kerülni szeretné a bírósági utat.

A kabinet véleménye szerint, a Paks II beruházás nem tartalmaz állami támogatást, szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülni képes. Vagyis a két új paksi blokk hozzájárul az ellátásbiztonság megteremtéséhez, a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez és a megfizethető áramár fenntartásához anélkül, hogy szükség lenne bármilyen garantált villamosenergia-átvételi árra vagy más állami támogatásra.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a kormány kész mérlegelni az Európai Bizottság elvárásait. Ezek közül kiemelkedően fontos, hogy az új létesítményben megtermelt áramot az erőmű azonos piaci feltételek mellett értékesítse; garantálja, hogy állami szereplőknek nem biztosít versenyelőnyt; illetve az Európai Unió irányadó joga alapján Paks II. nem lehet része a Magyar Villamos Műveknek. A Kormány mérlegelni fogja az Európai Bizottság véleményét az állami támogatás hiánya, vagy megléte tekintetében is.

A kormány honlapján olvasható kommüniké megjegyzi: meggyőződésük, hogy az uniós alapszerződések értelmében minden tagállamnak joga van arra, hogy meghatározza saját energiapolitikáját és ezen belül a villamosenergia-termelés energiamixét. A Magyar Országgyűlés 2009-től kezdve mindegyik parlamenti ciklusban megerősítette, hogy egyetért a jelenlegi atomenergia-termelés részarányának hosszú távú fenntartásával, hiszen így biztosítható a magyar lakosság és ipar számára az olcsó és biztonságos villamosenergia-ellátás.