A lakáshitelük miatt nehéz helyzetbe kerülőket is segíti a város

Harmincmillió forintot különítettek el a lakáshitel miatt nehéz helyzetbe került polgárok segítésére, 9 millió forintot biztosítanak pályázati önrészként a II. Rákóczi tornatermének felújítására, és a felkészülési időszakban is segítik a nemzetközi versenyeken induló paksi sportolókat – erről döntött többek között keddi rendkívüli ülésén a paksi képviselő-testület.

Elsőként a költségvetési rendelet módosításáról határoztak a képviselők, döntésük a lakáshitelük miatt nehéz helyzetbe került polgárok számára jelenthet segítséget. A lakásrendelet módosítása óta már elővásárlási joggal élhet az önkormányzat az érintettek lakóingatlanának árverésén, erre a célra 30 millió forintot különített el a képviselő-testület.

– A lakáshitel miatt bajbajutottak jellemzően az önkormányzathoz fordulnak segítségért, szociális lakásaink száma pedig véges. Ha megvásároljuk az ingatlanukat, a nehéz helyzetbe került családok bérlőként az otthonukban maradhatnak. Ekképp segítséget is biztosítunk, miközben a város bérlakásállománya gyarapszik – tájékoztatott Süli János polgármester.

A nemzetközi versenyeken eredményeket elért sportolókat Paks évek óta támogatja. Felmerült azonban az igény arra, hogy a felkészülési időszakban is kapjanak segítséget, ezért a testület úgy döntött rendkívüli ülésén, hogy ezentúl biztosított lesz a támogatás a világversenyekre készülőknek. A támogatásban részesíthető sportolók létszámát és névsorát a sportegyesületek adják le az önkormányzat részére. Az önkormányzati támogatás mértéke a mindenkori garantált bérminimumhoz igazodik és a versenyt megelőző 6 hónapban illeti meg a jogosult sportolót.

A II. Rákóczi iskola tornaterme nem rendelkezik hivatalos méretű pályával és a meglévő linóleumos talaj sem a legalkalmasabb a sportolásra. A tornaterem burkolat felújítására az Atomerőmű Sportegyesület tao-pályázata keretében lehetőség nyílt, az egyesület 21 millió forintot nyerhet a beruházásra. A szükséges 9 millió forintos önrészt az önkormányzat vállalja, határozott a testület. – Ha államosítják is az iskolaépületeket, akkor is a mi gyermekeink járnak továbbra is az intézményekbe, és a tornatermeket délutánonként továbbra is igénybe vehetik a szabadidős programokra érkezők. Ezért tartottuk fontosnak a Deák alsó tagozatos épületrészének külső felújítását és a Rákóczi tornatermének korszerűsítéséhez az önrész biztosítását – mondta el Paks polgármestere.