Mentőhelikopter is érkezett a látványos bemutatóra

Szekszárd és Dombóvár után harmadik Tolna megyei helyszínként adott otthont az Értetek baleset-megelőzési bemutatónak Paks. A főként kamaszkorú gyerekek a város összes iskolájából a Csengey Dénes Kulturális Központ parkolójában sereglettek össze, hogy tanúi legyenek annak, hogyan számolnak fel egy több ember sérülését okozó balesetet. Ezt megelőzően a stroke-ról esett szó, ami ugyan nem ebben a korosztályban szedi áldozatait, de életet menthet, ha a tüneteit valaki felismeri.

A szakorvosok részvételével zajló tájékoztató után vette át a szót Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője és részletesen beszélt a szimulált baleset körülményeiről és a sérültek ellátásáról. Mint elmondta, évente 15 ezer sérüléssel járó baleset történik alkohol, vagy drog befolyása alatt álló sofőr hibájából. A bemutatókat azért szervezik, hogy ezek számát csökkentsék. Hozzátette, további cél, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsék ezen hivatások iránt, s hogy megmutassák nekik, hogy a karriernél, pénznél időtállóbb értékek is vannak, mint például a segítségnyújtás a bajba jutottaknak.

A kulturális központ melletti lezárt úton egy motor és három autó karambolját szimulálták igen élethűen. Összetört autók, úttesten fekvő és roncsokba beszorult sérültek, sikoltozás, szirénázó rendőr-, mentő és tűzoltóautók, mentőhelikopter voltak a „kellékei” a tűzoltók, a rendőrség, a mentők, a mentőmotoros szolgálat és a légimentők közös bemutatójának, amelyben a statiszták a Vöröskereszt önkéntesei voltak.