Megszűnik egy parkolási övezet, ismét lesz licit az SZTK épületére

Júliustól nem lesz közcélú parkolási hely az egykori tüdőgondozó parkolója, döntött rendkívüli ülésén a képviselő-testület. A parkoló korábban az úgynevezett korlátozott idejű várakozási övezetek egyike volt. Időközben egyrészt a tüdőgondozó átköltözött a Paksi Gyógyászati Központba, így az udvar parkolási célú használata jelentősen csökkent, másrészt a testület korábbi döntésében értékesítésre jelölte ki az ingatlant.

– Az Erzsébet Nagy Szálloda és a Deák Ferenc utcai rendelőintézet melletti parkolók továbbra is használhatók lesznek közcélú parkolási helyként, nem okozhat parkolási nehézséget a környéken, ha az épület új tulajdonosa esetleg lezárja a parkolót – hangzott el az indoklásban a testület rendkívüli ülésén. Süli János polgármester azt mondta, az időkorlátos parkolási övezetek száma elegendő a városban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a paksi polgárok jellemzően betartják a parkolási szabályokat, így mindig van szabad hely a kijelölt övezetekben. Éppen ezért nem büntet, legfeljebb felszólít a közterület-felügyelet. Ameddig ez működik, nem lesznek fizetőparkolók Pakson, ígérte a polgármester, hozzátéve: azért szeretnének elkerülőutat és közvetlen lehajtót az autópályáról az atomerőműnél, hogy a bővítés idején minél kevesebb plusz terhet rójon a városra a növekvő járműforgalom. A parkolási problémák enyhítése érdekében rendeletben szabályozták a kötelezően kialakítandó megállóhelyek számát az új építésű társasházak esetében. – A Dózsa György úti parkolási nehézségek pedig az üzletek udvarában kialakított parkolók, illetve a Villany utcai nagyparkoló használatával lennének enyhíthetők – hangsúlyozta Süli János.

A képviselő-testület 2014-ben döntött a város településrendezési terveinek felülvizsgálatáról, ami elsősorban a tervek magasabb szintű jogszabályoknak való megfeleltetését jelenti. Az eljárás véleményezési szakasza lezárult. A beérkezett szakhatósági véleményeket rendkívüli ülésén tárgyalta a testület. – Az országos főépítésznél van az anyag, a tervek szerint augusztus közepén le tudjuk majd zárni a helyi építési szabályzat felülvizsgálatát, és feloldjuk a tavasszal elrendelt változtatási tilalmat – tájékoztatott városunk polgármestere. Azt mondta, terveik szerint egy telekegységre kevesebb lakás építhető majd meg, csökkentve a zsúfoltságot. A feltételeknek megfelelő, élhető udvarokkal tervezett társasházépítések kaphatnak majd engedélyt, vitás esetekben pedig a jövőben egy tervezőkből álló helyi tervtanács segíti a döntésben a város főépítészét.

Változatlan feltételekkel és kikiáltási áron új, nyílt versenytárgyalást indít a volt SZTK Rákóczi úti épületére az önkormányzat – erről is döntött a testület. – Az első, júniusi versenytárgyaláson nem volt jelentkező, de úgy gondoljuk, hogy bár lehetne engedni az árból, nem kívánjuk olcsóbban eladni az épületet. – mondta el Süli János. A rendkívüli ülésen hét zártkerti ingatlan belterületté nyilvánításához is hozzájárult az önkormányzat a tulajdonosok kérelmére, támogatva azt a cél, hogy minél több építési telket alakíthassanak ki a vácikai városrészben.

Zárt ülésen véleményezte a testület a Tolna Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Gazdag Erzsi Általános Iskolája és Kollégiuma intézményvezetői pályázatát. Az intézményt működtető paksi önkormányzat támogatta a jelenlegi vezető, Péri Csilla Andrea pályázatát.