Mindenki kitett magáért a főzőversenyen

Nem lehetett könnyű az elsőségért küzdeniük a csapatoknak a Gastroblues Fesztivál hagyományos labdarúgó bajnokságán, ugyanis a pályát és környékét teljesen belengte a főzőverseny ételeinek illata. Két meccs között kaptuk mikrofonvégre a kézdivásárhelyi csapat egyik tagját, Boros Antalt, aki elmondta, hogy második alkalommal van itt a városi csapattal, remek a hangulat, a zenei kínálat nemkülönben, s mivel tavalyról már volt tapasztalatuk, a gasztronómiai kihívásra is kellőképpen felkészültek, őzpörköltet tálaltak rókagombás mártással, ami bronzminősítést kapott. A Dunakömlődi Borbarát Kör több bográcsban készítette a kínálnivalót. Az egyikben az elmaradhatatlan dunakömlődi halászlé rotyogott, itt a főszakács az idei dunakömlődi halfőzőverseny bajnoka, Heiszler István volt, a másik kettőben pedig marhagulyás, illetve pontypaprikás készült, előbbi Hanuszka Sándor, utóbbi Fritz János receptje szerint, sorolta a civilszervezet elnöke, Lisztmayer István. Arról is beszámolt, hogy a halászlé soha nem hiányozhat a repertoárból, mellé választanak évről évre más-más étkeket. A jókedvű délelőttre leginkább az vonzza őket, hogy hozzájárulhatnak a viski óvoda támogatásához, és nemcsak mint ételkínálók, hanem maguk is vásárolnak kóstolójegyeket. A dunakömlődi borbarátok ételeit megízlelni igazán érdemes volt, mert mindhárom aranyminősítést kapott. Nem messze tőlük vert sátrat a Györkönyből érkezett társaság, akik szintén a közönségnap visszatérő résztvevői, mert ez egy jó lehetőség arra, hogy bemutassák a települést, ízelítőt adjanak ételeikből, italaikból, mondta el képviseletükben Kuti Imréné. Az idén a sárgabarack volt náluk a főszereplő, a zamatos gyümölcs megjelent önmagában, pálinkaként és 100%-os gyümölcslé formájában egyaránt, de györkönyi borok is kerülhettek a poharakba, valamint kínáltak szalámis falatkákat, fánkot, és azt is megmutatták milyen ínycsiklandó marhapörköltet tudnak készíteni. Az eredményhirdetésen kiderült, hogy aranyminősítésre érdemeset. A korábbi években egyébként a hagyományos györkönyi ételek közül megjelent kínálatukban például a töltött káposzta, amit nem rizzsel, hanem búzadarával készítenek és a salzbrezelt is kóstoltatták már a rendezvényen, amivel akkor a borkorcsolyák kategóriájában különdíjat nyertek. A györkönyiektől egy kőhajításnyira egész birkát sütött nyársra húzva, parázson a Kézdivásárhelyről érkezett For You elnevezésű formáció, a fenséges sült lett a közönségdíjas 317 kóstolójeggyel és egyben a zsűri különdíját is elnyerték. A Kovács János Venesz-díjas mesterszakács elnökölte zsűri összesen 13 arany-, 4 ezüst- és 9 bronzminősítést osztott ki. A legjobb ételek között is a legjobb volt, azaz a legtöbb pontot kapta Farkasdi Sándor diszkoszban sült báránya, a hatos élmezőnyben szerepelt még az ételek között zablisztes pogácsa, túrófánk, dunakömlődi pontypaprikás, babgulyás és cukkinis lecsó, utóbbit Török Ádám készítette. A fesztiválfocira nevezett csapatok közül a paksi önkormányzaté szerepelt a legeredményesebben.