Szigorodnak a társasházépítés szabályai

Szigorodnak a társasházépítés szabályai Pakson – döntött rendkívüli ülésén a képviselő-testület. Az elfogadott új helyi építési szabályzat rendelkezik az ún. építhető egységek számáról és a zöldfelület kötelező nagyságáról is.

Megemelkedett az utcán parkoló autók száma, elértéktelenedett az ingatlan és sérült a privát szféra, miután a szomszédos telekre többlakásos, emeletes társasházat építettek – egyebek mellett ilyen problémákat jeleztek a társasházépítésekkel kapcsolatban az óvárosban élők a témáról rendezett áprilisi, telt házas fórumon. Az önkormányzat körbejárta a problémát és a lakossági észrevételek, valamint a szakmai fórumokon elhangzott vélemények figyelembe vételével, az állami főépítész jóváhagyásával alakították ki az új építési szabályzatot. A rendelkezdés meghatározza, hogy mekkora területen hány lakás, üzlet, melléképület (szaknyelven egység) épülhet, mekkora zöldfelülettel.

A felülvizsgált és módosított szabályozás szerint belvárosi, zöldövezeti városrészbe legfeljebb négy egység építhető egy telekre. Három egységtől feltétel, hogy meglegyen az egységenkénti 250 négyzetméternyi terület és az, hogy megfeleljen a telekszélességre és a parkoló kialakításra vonatkozó együttes előírásoknak. Ez utóbbiak szerint legalább a telek húsz százalékának zöldfelületnek kell maradnia, amibe például a 40 cm-nél keskenyebb sávok nem számíthatók bele. Társasház építésekor az autók számára kialakított behajtók és az ablak között legalább nyolc méternek kell lennie, így a maximális négy lakóegység csak több mint húsz méter széles telekre építhető. Újabb szigorítás, hogy kötelező az épületen belül lakásonként egy-egy garázst építeni, például mélygarázsban. A parkolóhelyek számának meghatározásában ugyanakkor nincs változás, tájékoztatott Süli János. A polgármester hozzátette: Két egység – akár egy lakás és egy üzlet – továbbra is építhető a belvárosi telkekre, ha megfelel az előírt szabályoknak, hiszen csak három egység felett kötelező az egységenkénti minimum 250 négyzetméternyi terület megléte.

A módosított szabályzat a külső övezetekre is a zöldfelület nagyságát és a garázsok számát megszabva határozza meg a beépítési lehetőségeket.

A módosított helyi építési szabályzat, ami felkerül a város honlapjára, az elfogadástól számított 30 napon belül lép életbe. Jelenleg az óvárosi övezetet érintően négy társasház építési engedélykérelme van elbírálás alatt, illetve készülnek egy százlakásos lakópark tervei, ami a műjégpálya melletti területen épülne meg.
A felülvizsgálat során a településszerkezeti terv, a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv egyaránt módosult.