Jó tudni: a mustgáz veszélyei

Az ősz a szüret, a borkészítés időszaka, ám ilyenkor jellemző veszélyforrás a mustgáz. Minden évben csaknem tucatszor riasztják a tűzoltókat mustgáz miatt, és sajnos nem múlik el úgy év, hogy ne történne tragédia, hívja fel a figyelmet közleményében a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A mustgáz a szőlő levének erjedése során keletkező szén-dioxid. Színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a padlótól tölti fel a helyiséget és szorítja ki a levegőt, ezért aki mustgázzal telített helyiségben van oxigénhiányos állapotba kerül, ami szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a mustgáz okozta pincebalesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők. A gazdák gondoskodjanak a pince megfelelő szellőztetéséről, a hordókat pedig, ha lehet, egymástól távol, elszórtan helyezzék el. A legjobb megoldás, ha a pincébe szén-dioxid-érzékelőket tesznek, de az ismert gyertyás módszer is jobb, mint a semmi. Utóbbi esetben fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben vigyék, hanem egy rúdhoz rögzítve, mindenképpen derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe. Ha a gyertya lángja kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a helyiségben és azonnal el kell hagyni a pincét.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a gázálarc, gázmaszk nem nyújt védelmet az oxigénhiányt okozó mustgáz ellen, csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan lemenni egy szén-dioxiddal telített pincébe. Ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.