Kisvasúton és kerékpáron is megismerhették az erőművet

Mozgalmas volt a hétvége az atomerőműben, két nap alatt közel kétezer vendéget fogadtak. Azért e kimagasló létszám, mert most tartották a Nyílt Napot, majd a Családi Napot. Az előbbin hagyományosan környékben fekvő települések küldöttségeit fogadják – idén Kajdacs, Solt, Újtelek lakóit –, utóbbin pedig az atomerőmű munkatársait és az ő hozzátartozóikat. A gazdag programkínálatból – ahogy eddig is – a legnépszerűbb az atomerőmű-látogatás volt. Erre kerékpáron és kisvasúton is lehetőség nyílt. Türmer Elemér néhány solti társával együtt az előbbit választotta. Azt mondta, vegyes benyomásai, információ vannak az atomerőműről, azt reméli, hogy egy személyes látogatás segít a kétségeket, kérdéseket megválaszolni. Örömmel jött Szöbölődi Györgyné Magdi néni és Répási Tamásné Gizi néni, valamint a szintén erre a keresztnévre hallgató Pécsi Istvánné Újtelekről. Azt mondták, semmi félelem nincs bennük, csupán kíváncsiság, és öröm, hogy lehetőségük nyílt az erőműben látogatást tenni. Magdi néni elárulta, hogy ő az udvaráról látja az erőmű fényeit.

Mindhárom település polgármestere arról számolt be, hogy természetesen téma az atomerőmű, érdeklődnek iránta az ott élők és elfogadják. Az pedig külön öröm, hogy a földrajzi közelség okán pályázhattak az elmúlt években az atomerőmű által támogatott alapítványhoz. Ezt Kalmár Pál solti polgármester is pozitívumként említette. Arra is kitért, hogy sok ember nem látta még az atomerőművet, így most szembesül vele, hogy a vele kapcsolatos ijesztgetések alaptalanok.

A vendégeket köszöntő dr. Kovács Antal szavaiból az derült ki, hogy az ismeretbővítés hatékony eszköze a nyílt nap, hiszen alkalmat teremt arra, hogy választ kapjanak a térségben élők a kérdéseikre. – Az eddigi tapasztalat az, hogy, aki idejön, és látja, hogy az atomerőmű egy megközelíthető, rendben tartott, tiszta, cseppet sem misztikus létesítmény, ahol mosolygós, jól képzett emberek dolgoznak, annak megszűnnek a fenntartásai – jegyezte meg a kommunikációs igazgató, aki számos kedves emléket őriz ezekről az alkalmakról. Dr. Kovács Antal lapunk kérdésére arról is beszélt, hogy az atomerőmű közel két és fél ezer munkavállalója és a hasonló nagyságrendben náluk dolgozó külsősök körében népszerű a családi nap, aminek ékes példája az is, hogy több mint ezerötszázan regisztráltak résztvevőként idén. A látogatóközpont környezetében sorakozó játék- és szórakoztatóeszközök nem maradtak kihasználatlanul, s nem maradt idejük pihenésre a tűzoltóknak sem, akik bemutatót tartottak, szüntelenül járt a városnéző kisvasút és ezen a napon is sokan életek azzal a lehetőséggel, hogy körülnézzenek az üzemi területen.

– Fontos, hogy a családtagok megnézhessék, hol dolgozik apa, anya, hogy közösen eltölthessünk egy kis időt, szót ejtsünk azokról a dolgokról, amelyekre a hétköznapokban nincs idő – fejtette ki az igazgató. Mint rávilágított, a város és az erőmű partner abban, hogy a formális, kötelezettségen túli közös időtöltésre a lehető legtöbb minél több alkalmat teremtsen.