Egész estés ünnepség lesz a Deák-ház megnyitója

Egész Paksot várják a Paksi Városi Múzeum új állandó kiállításának megnyitójára szeptember 24-én. – A Paksi Metszet névre keresztelt tárlat megnyitója egész estés múzeumi kavalkád lesz – mondta dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna egy, a sajtó számára szervezett tájékoztatón, ahol bemutatta a múzeum új állandó kiállítását és a megnyitó programját is ismertette. A 16 órakor kezdődő rendezvényhez birtokba veszik majd a múzeum udvarát, épületeit és környékét, érkeznek hagyományőrző egyesületek, amelyek több történelmi kort megidéznek, lesznek tárlatvezetések, ételkóstoló, kézműves foglalkozások, csúzlizda és bárki korhű ruhákba bújva fotózkodhat egészen este 9-ig, sorolta a programelemeket az igazgató.

A felújított Deák-házban és az újonnan elkészült épületben négy kiállítási egység ad átfogó képet Paks történetéről. Előbbiben kapott helyet a Régiségtár, ahol a római kortól a Rákóczi-szabadságharcig sorakoztatják fel azokat a leleteket, amelyek az elmúlt húsz esztendő során a paksi múzeum birtokába kerültek. A kúriaépület egy másik része az Emléktérnek ad otthont, itt Paks különböző társadalmi rétegeit jelenítik meg, és részben azoknak a közbirtokos nemeseknek az életmódjáról adnak képet, akik a helyi kúriákat felépíttették. A padlástérben a Dunatárban találja magát a látogató, ami a folyó és az ember kapcsolatát jeleníti meg; a negyedik, a Paksi löszfal elnevezésű geológiai, zoológiai anyagot szemlélve pedig a földtörténet kétmillió évét lehet megismerni.

A kiállítás interaktív, olykor szó szerint is kézzel foghatóan, emellett számítógépes animációk, játékok és életnagyságú grafikák segítségével hozza közelebb a múltat: Paks régészeti, helytörténeti, néprajzi és földrajzi emlékeit.

A régi tárlatból számos tárgy került át a tízszer nagyobb területű új kiállítótérbe, és van egy sor olyan is, amit eddig nem látott a közönség. A lussoniumi ásatásokon előkerült leletanyagból most sokkal többet a látogatók elé tudnak tárni, a töredékes tárgyak esetében sok grafikával dolgoztak. Látható lesz többek között egy, eddig a raktárban porosodó kanapé is, ami a restaurálás után visszanyerte régi pompáját; illetve egy, az Erzsébet Nagy Szálloda felújításakor előkerült töredékek felhasználásával rekonstruált klasszicista kályha. És persze nem feledkezhetünk meg az Európa-szerte híres császárlábról sem, ami ebben a kiállításban most végre méltó helyre került.