Aszódi szerint is közel Paks II. végleges uniós jóváhagyása

Aszódi Attila szerint hamarosan várható a Paks II. beruházás végleges uniós jóváhagyása, írta meg a Magyar Távirati Iroda. A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az atomenergia használatát és fejlesztését támogató Nukleáris Világszövetség (World Nuclear Association, WNA) Londonban rendezett idei éves konferenciáján tartott beszédet. A rendezvény pénteki munkanapján az MTI-nek nyilatkozva felidézte, hogy Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke éppen egy hete azt mondta: Magyarország közel áll a paksi atomerőmű bővítésének tervével kapcsolatos minden kérdés „pozitív elrendezéséhez”.

Aszódi Attila nagyon biztatónak nevezte, hogy ez az Európai Bizottság illetékes alelnökének szájából hangzott el. A kormánybiztos kijelentette: még két kérdés, a versenyjogi és a beszerzési háttér vizsgálata nyitott, de a bizottsági alelnök legutóbbi kijelentései azt mutatják, hogy e vizsgálatok is nagyon közel állnak a lezáráshoz, az Európai Bizottság vélhetően néhány héten belül meghozza e döntéseket.

Az MTI hírének tanúsága szerint a londoni konferenciáról szólva Aszódi Attila elmondta: a WNA által megfogalmazott álláspont szerint ahhoz, hogy a világ az éghajlatváltozás elleni küzdelem célkitűzéseit teljesíteni tudja, 2050-ig a villamosenergia-termelés 25 százalékának nukleáris forrásból kell származnia. A szervezet számításai szerint ez hozzávetőleg ezer gigawattnyi új atomerőmű-kapacitás kiépítését igényli, és ehhez 800-1000 új atomerőművi blokk építésére lenne szükség 35 év alatt. Kijelentette: a konferencia részvevői egyértelműen úgy látják, hogy a széndioxid-kibocsátástól mentes energiatermeléshez, az ellátásbiztonság garantálásához az atomenergiának nemcsak hogy meg kell maradnia a termelési portfólióban, de növelni kell részarányát.