Pályázatok 1956 évfordulóján

A Csengey Dénes Kulturális Központ az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából több felhívással is fordul a paksiakhoz. Ezek egyike egy képzőművészeti pályázat, melyet helyi és kistérségi alkotók számára írtak ki új művek (képzőművészeti alkotás, fotó, kisplasztika stb.) létrehozására a következő irodalmi művek egyike alapján: Jeszenyin: Bokraink közt; Lázár Ervin: Keserűfű; Szabó István: Sirató-dal. Az alkotásokat eredetiben, kiállításra kész állapotban kérik eljuttatni a kulturális központba október 10-ig, a pályamunkákból október 17-én kiállítás nyílik. A három legkiemelkedőbb alkotás díjazásban részesül.

Általános iskolás felső tagozatosoknak, középiskolásoknak és felnőtteknek hirdet Tuba János vers- és prózamondó versenyt a Csengey Dénes Kulturális Központ október 18-án. Előadható bármilyen vers vagy prózai mű, melynek szellemisége, üzenete az 1956-os magyar forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódik. A versenyre október 10-ig lehet jelentkezni a www.csengey.hu oldalról letölthető vagy a központ recepcióján átvehető jelentkezési lappal. A verseny díjazottjai értékes jutalomban részesülnek.

Kéréssel is fordul a Csengey Paks és környéke lakosságához: azokat szólítják meg, akik rendelkeznek az 1950-es években készült fényképekkel (épületek, kulturális rendezvények, iskolai események, családi ünnepek stb.), különös tekintettel az 1956-os évben készült fotókra. A kulturális központ e korabeli fényképek segítségével szeretné bemutatni az ’50-es évek paksi „arcát”, utcáit,épületeit, lakóinak életet egy kiállítás keretében. A fotókat a központban digitalizálják, majd a visszajuttatják a tulajdonosoknak, a tárlat a digitalizált, restaurált fotókból áll össze.