1,6 milliárdot vonhat el jövőre Pakstól az állam

A vártnál és tervezettnél jobban állt a város költségvetése az I. félév végén – állapította meg a város képviselő-testülete, amely szeptemberi ülésén elfogadta az év ezen időszakára vonatkozó, szakértő által is kiegyensúlyozottnak minősített beszámolót. Süli János polgármester azt mondta, a 10 milliárdos költségvetés bevételeinek nagyjából fele helyi adókból, a többi a feladatellátáshoz kapcsolódó állami normatívából származik. Hasonlóképpen fele-fele az arány a kiadásoknál a működési és a fejlesztési kiadásokat illetően. Annak, hogy a kiadások elmaradtak a tervezettől, technikai okai is vannak, hiszen bizonyos beruházások a közbeszerzési eljárás hosszadalmas mivolta miatt csúsznak. Példaként hozta Süli János a Hunyadi utcát, amelynek újjáépítését éppen emiatt csak jövőre kezdik el. A vízi színpad tervezett építése viszont azért marad el egyelőre, mert eredménytelen volt a közbeszerzés.

– Jól állunk – mondta Süli János, de azt is hozzátette, hogy a rendelkezésre álló forrás kevés lesz a város előtt álló feladatokra. – Ha már biztos lesz Paks II, akkor merünk a költségvetésünkből áldozni ezekre, de akkor még pluszbevételre is szükség lesz – hangsúlyozta. Beszélt arról is, hogy a kormányzat tervei szerint jövőre szolidaritási adóként Pakstól elvonnak 1,6 milliárd forintot, ezért törekedni kell arra, hogy nőjenek a bevételek és hatékonyan használják fel a forrásokat.

A több ingatlanvételre, illetve -eladásra vonatkozó napirendi pont közül dr. Blazsek Balázs a Duna-töltéshez vezető, ma még csak terveken szereplő útról adott tájékoztatást lapunknak. Azt mondta, a testület felhatalmazta a polgármestert, hogy ingatlanforgalmi szakértő bevonásával alkudjon meg az út tervezett nyomvonalát érintő telek tulajdonosával a vételről. Hozzátette, a nyomvonal által érintett terület egy része a MÁV tulajdonában van, amellyel nagyon kedvező egyezségre sikerült jutni. A város hosszú távú bérleti szerződést kötött évi 32 ezer forintos áron. Arra a kérdésre, hogy mikorra épülhet meg a Paksi Halászcsárdától a Duna-töltésig vezető út, a város főjegyzője azt mondta: – Jómagam az idén szeretnék azon biciklizni.

A város két fogorvosi körzete is megüresedik a jövő év elején: a testület az orvosokkal egyeztetve megszünteti dr. Berecz Katalin és dr. Hellebrand Éva feladatellátási szerződését. A praxisok 2017. február végén szabadulnak fel, a tulajdonosoknak hat hónapja van az értékesítésre, utána a jog az önkormányzatra száll.

A város – ahogy 2000 óta minden évben – idén is csatlakozik a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázathoz. A szükséges forrást a testület most meghozott döntésével biztosítja. A polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője, Badics Istvánné azt mondta, négymillió forintos keret áll rendelkezésre. Volt ennél több is, de a tapasztalat az, hogy ez fedezi az igényeket, a város minden, a feltételeknek megfelelő pályázót támogatni tud havi 3-8 ezer forinttal tíz hónapon át.

Lakossági igénynek eleget téve a jövőben a diétás ebéd mellett diétás tízórait és uzsonnát is biztosít az önkormányzat a gyermekintézményekben, iskolákban. Ezt főként táplálékallergiás gyerekek esetében kérik a szülők. A testület a térítési díjról foglalt állást, ami megegyezik a nyersanyagnormával.

Jóváhagyta a képviselő-testület a Kalocsával kötött együttműködési megállapodást, valamint a Paks-Kalocsa Vízcsöppek Társuláshoz való csatlakozást.

Napirendre került a Paksi Bezerédj Általános Iskola Anna utcai épületének hasznosítása is. Ezt az önkormányzat – amennyiben a műemléki mivolta miatt figyelembe veendő előírások lehetővé teszik – a szekszárdi Kék Madár Alapítvány közreműködésével venné használatba. Az alapítvány pályázni kíván egy konyha és étterem létrehozására. Korábban a Deák iskola egy épületrészét tervezték e célra használni, de az érintett pedagógusok és szülők véleményét figyelembe véve erről a tervről lemondtak. A Bezerédj iskola viszont jelezte, hogy örömmel fogadná az alapítvány által működtetett éttermet, hiszen jelenleg a gyerekeknek nem az iskola területén biztosítják az étkezési lehetőséget. A hivatal megvizsgálja a kérdést és amennyiben a műemléképületben kialakítható a konyha, tárgyalásba kezdenek az iskolát működtető KLIK-kel.

Zárt ülésen döntött arról a város vezetése, hogy Díszpolgári címet adományoz Szabó Benjaminnak, a paksi atomerőmű-beruházás egykori kormány- és miniszteri biztosának, az erőmű első igazgatójának. A város másik rangos kitüntetését, a Pro Urbe Díjat hárman kapják meg idén: Iker Lászlóné gyémántdiplomás pedagógus, a sóstói tábor gondnoka, Herczeg József korábbi polgármester, alpolgármester, aki hosszú éveken át felügyelte a város külkapcsolatait, valamint a Paksi Hírnök szerkesztősége. A kitüntetéseket október 23-án adják át.