Pakson is kopogtatnak a számlálóbiztosok

Mikrocenzust tart október 1. és november 8. között a Központi Statisztikai Hivatal. Az összeírás az ország 2148 településén mintegy 440 ezer otthont érint. A mikrocenzust törvény rendeli el, a kiválasztott lakásokban élők részvétele kötelező. A paksi járás települései közül Bikács kivételével mindegyik érintett. Pakson 875 lakóegység van a mintában, 7 számlálóbiztos végzi az összeírást. A járás többi településén összesen 1388 cím van kijelölve és 10 összeíró dolgozik majd.

A népesség-összeírások történetében ez az első alkalom, amikor az adatfelvétel kizárólag elektronikus úton történik majd.

Október 1. és 9. között lehetőség lesz internetes válaszadásra (az ehhez szükséges kódot az érintettek számára megküldött felkérőlevél tartalmazza), október 10-től pedig számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik az online kérdőívet nem töltötték ki. A válaszokat a számlálóbiztosok laptopon és táblagépen rögzítik, amelyek a KSH rendszerébe zárt csatornán keresztül kerülnek be. A KSH által megbízott összeírók sorszámozott azonosítókártyát kapnak, amely fényképes igazolvánnyal együtt érvényes. A számlálóbiztosok személyazonosságát egy ingyenesen hívható zöldszámon lehet majd ellenőrizni. A kérdőíveken nem szerepel a válaszadó neve, a Központi Statisztikai Hivatal pedig biztosítja, hogy az adatfeldolgozást követően az adatok ne legyenek kapcsolatba hozhatók a megkérdezettek személyével.