Egy lépéssel közelebb a nagy aktivitású hulladék majdani tárolójához

Nemcsak vízzáró, stabil is a nyugat-mecseki kőzet, amelynek vizsgálata hosszú ideje folyik annak érdekében, hogy választ kapjanak a szakemberek arra, alkalmas-e a terület egy mélygeológiai tároló majdani építésére. A vízzáróságra vonatkozó információkat egy 2014-ben végzett mélyfúrás, a stabilitásra vonatkozóakat az idei kutatások szolgáltatták – számolt be a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója Bodán, ahol tizenharmadszor rendeztek Tájoló Napot.

Dr. Kereki Ferenc azt mondta: június közepén fejeződött be annak a nagyjából 700 méter hosszú és 2-6 méter mély kutatóároknak a kialakítása, amelynek segítségével pontosabb információkat kaptak a nyugat-mecseki térség kiválasztott területéről.

– Arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt évezredekben milyen változások, mozgások zajlottak le a felszín alatt, mennyire stabil a kőzet – vázolta. Mint elmondta, az árok kialakítását 2015 őszén indították. Ezt megelőzően, 2014-ben két kutatófúrást mélyítettek, és azokból a mintákból megállapíthatták, hogy a kőzet kiváló vízzáró tulajdonságokkal bír.

– A kutatóárok eddigi adatai pedig azt bizonyították, hogy ez a térség igen stabil, és a vizsgált szerkezet mentén az utóbbi százezer évben nem zajlottak le komolyabb felszín alatti mozgások. Ez a két szempont igen fontos egy mélységi, nagy aktivitású hulladékok befogadására tervezett tároló potenciális helyszínének kiválasztásánál – foglalta össze.

A szakemberek – még a kilencvenes években – az itteni térséget, a Bodai Agyagkő Formációt épp a most már bizonyítottan világviszonylatban is ritka vízzáró tulajdonságai miatt választották ki mint lehetséges helyszínt egy nagy aktivitású hulladéktároló létesítésére. Akkor kezdődtek a földtani kutatások annak felmérésére, hogy a terület alkalmas lehet-e a paksi atomerőmű elhasznált fűtőelmeinek, illetve a hazánkban keletkezett nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges, biztonságos elhelyezésére.
Az érintett térség önkormányzatai húsz éve hozták létre a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Ellenőrzési és Településfejlesztési Önkormányzati Társulást (NYMTIT)

– Habár még évtizedek választanak el minket attól, hogy a kedvező kutatási eredmények és a helyi lakosság támogatásának megléte esetén elindulhasson egy tároló építése, már most fontos a rendszeres tájékoztató munka és az itt élő emberek érdekeinek képviselete – nyilatkozta Kovács Győző, Boda polgármestere, a szervezet elnöke. Azt mondta, a tájékoztatás mindenki számára elérhető. Eredményeit kétévente mérik. – Ahogy a korábbiakban, a tavalyi legutóbbi vélemény-felmérés alapján is kijelenthető, hogy az NYMTIT településein élők többsége ismeri és támogatja az itt zajló kutatásokat – húzta alá.

A térségben élők a szombati Tájoló Napon, ami tizenharmadik volt a sorban, megismerhették a kutatások eddigi eredményeit és a jövőbeni terveket.

A RHK Kft. tevékenységéhez – így a nyugat-mecseki kutatási programhoz is – a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap biztosítja a fedezetet. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott: az idei feladatok teljes költsége – beleértve a kutatóárok kialakításának ez évi munkálatait is – mintegy 400 millió forint. A földtani kutatás a Pécsi Bányakapitányság által jóváhagyott kutatási terv alapján folyik, minden tevékenység az illetékes szakhatóságok előírásainak betartásával, a szükséges engedélyek alapján zajlik.

Dr. Kereki Ferenc azt mondta, hogy a jövő év közepéig kiértékelik a most nyert adatokat, utána újabb felszíni kutatásokat kívánnak végezni.