Összekovácsolta a székelyföldi Gelencét a paksi kezdeményezés

Közel ötven paksi diák vendégeskedik ez idő tájt Kézdivásárhelyen. Szinte minden iskola képviseltetve van, még a középiskolák is, többek között azért, mert bontakozóban van a Paksi Vak Bottyán Gimnázium és a Bod Péter Tanítóképző testvériskolai kapcsolata. Mezősi Árpád, aki kezdetektől, azaz 1989-től szervezője a paksi-kézdivásárhelyi találkozásoknak, fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Bod Péter iskola elméleti líceum, azaz gimnázium, így hasonló elvű, mint a paksi. Azt is elmondta, hogy ez egy újabb területe a hosszú ideje terebélyesedő kapcsolati hálónak, aminek legrégibb eleme a cserediákprogram. A gyerekek családokhoz érkeztek, azok minden napjaiba kapcsolódnak be, s ugyancsak az iskolai életbe. A házigazdák gondoskodnak arról, hogy ne gyötörje őket honvágy: érdekes, tartalmas programokba vonják be őket a múzeumpedagógiától kezdve a színházlátogatásig. Akadnak ma már olyan gyerekek, akik szoros barátságot kötöttek, évek óta látogatják egymást, s a családok is találkoznak, de az sem ritka, hogy olyan szülők „küldik” csemetéiket, akik maguk is cserediákok voltak – árulta el Mezősi Árpád.

Véletlen egybeesés, hogy a paksi gyerekek erdélyi tartózkodása idején rendezett közös ünnepséget Gelence és Kézdivásárhely abból az apropóból, hogy a Paksról indult Örökségünk mozgalom klippályázatának második értékelésénél a zsűri megosztott első díjjal jutalmazta beküldött munkájukat. A helyszín sem véletlen, hiszen a kézdivásárhelyi Step by Step Egyesület ott forgatta saját Örökségünk klipjét, ráadásul az operatőri szerepet mindegyik esetben a Datki házaspár vállalta. A gelencei művelődési házban több százan gyűltek össze, köztük a klip szereplői és a települések elöljárói. Cseh József polgármester büszkeséggel beszélt a közösség sikeréről és meleg szívvel köszöntötte Paksot, a paksiakat, akik útjára indították a nemzeti identitás fontosságát hangsúlyozó mozgalmat, amiben Gelence ilyen sikerrel mutatkozott be. A kezdeményezők, Várza-Deák Kinga és Szőcs Katalin, valamint a klip készítői nevében Datki Gyöngyvér idézte fel a gelencei Örökségünk klip születését. Azt mondták, az vezérelte őket, hogy megmutassák értékeiket, s üzenjenek a jövő nemzedéknek, hogy maradjon számukra testamentumként a kultúra, a nyelv, az ősi mesterségek fontossága.

Kelemen Éva elnök a kézdivásárhelyi Step by Step Egyesület nevében szólalt fel hangsúlyozva, hogy tanítóként kötelességének érzi a magyarságtudat erősítését, hogy a gyerekek is tudják, értékeink közé tartozik a gyökereink ismerete, elsősorban az anyanyelvi kultúra megőrzése, amire nagy hangsúlyt kell fektetni ebben a globalizált világban.

Meghívást kapott a két település közös ünnepségére az Örökségünk mozgalom stábja is, amelyet Vida Tünde képviselt. A mozgalom ötletgazdája Gyulai István dalszerző üdvözletét is tolmácsolta és arról beszélt, számukra is örömteljes, hogy a mozgalomnak ennyire erőteljes közösségkovácsoló hatása van, települések mozdulnak meg, s mint Gelence és Kézdivásárhely esetében is, fognak össze, hogy megmutatva saját értékeiket jelezzék együvé tartozásukat. Mezősi Árpád is szót kért a találkozón, hogy hangsúlyozza a határtalan kapcsolatok fontosságát. – Ez egy összetartó erő, egy kapocs, és az a jó, hogy sok gyerek vesz részt benne, mert akkor ők is képviselik a sorok üzenetét: nemcsak megtanulják, tovább is adják anyanyelvüket.