Új tűzoltóautót állítottak szolgálatba

Új tűzoltóautóval bővült a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság eszközállománya. A 130 milliós gépjárműfecskendőt a katasztrófák csökkentésének világnapja alkalmából az Erzsébet Nagy Szálloda mögötti parkolóban rendezett ünnepségen adta át dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

– Az elmúlt évtizedekben határozottan növekedett a természeti katasztrófák és azok áldozatainak száma. A legtöbben azt gondoljuk, hogy velünk ez nem történhet meg, de valójában a világnak nincs olyan pontja, ahol ne lennénk kitéve katasztrófaveszélynek – mondta beszédében dr. Balázs Gábor. Az igazgató kiemelte, hogy a katasztrófavédelem fő feladata a katasztrófák hatósági megelőzése; a bekövetkező polgári veszélyhelyzetekben a mentés végrehajtása; a védekezés megszervezése és irányítása; a káros következmények felszámolása; a helyreállítás-újjáépítés megvalósítása.

Az igazgató beszédét követően átadta egy új nagy értékű gépjárműfecskendő indítókulcsát Gaszner Róbert tűzoltó alezredesnek, a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának. Ahogy elhangzott, az országszerte átadott tizenöt Rába 16-os gépjárműfecskendőből egy került Tolna megyébe, Paksra, mégpedig azért, mert a tűzoltóságnak is fel kell készülnie a Paks II. beruházásra.

– A kormány egyik kiemelt célja, hogy minél több, a most átadott, magyar gyártmányú gépjárműfecskendőhöz hasonló szer készüljön és álljon hadrendbe, hogy a szakszerű segítség a lehető leghamarabb megérkezhessen – ezt már Hirt Ferenc országgyűlési képviselő mondta beszédében az ünnepségen.

Az ünnepségen elismeréseket is átadtak azoknak, akik munkájukkal, emberségükkel, tenni akarásukkal az elvárhatónál többet tettek Tolna megye katasztrófák elleni védelméért. Elismerést kapott Volent Gábor, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. biztonsági igazgatója, Szücs Gábor, az Atomix Kft. ügyvezető igazgatója, díszoklevelet vehetett át Szántóné dr. Novák Eszter, a Paksi Járási Hivatal vezetője, dr. Péger János, a Paksi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője, Bóta Gyula, az Országos Mentőszolgálat Bátaszéki Mentőállomásának mentőápolója, Jeszenka Ildikó, a Csapó Dániel Szakképző iskola igazgatóhelyettese, valamint Bornemissza Gézáné, Tengelic Polgármesteri Hivatalának közbiztonsági referense.